Jako památka by mohlo Roškotovo divadlo získávat dotace

Vložil
ČTK
21.02.2017 12:00
Ústí nad Orlicí

Kamil Roškot

foto: www.theatre-architecture.eu

Ústí nad Orlicí - Vyhlášení Městského divadla v Ústí nad Orlicí národní kulturní památkou může městu pomoci s financováním jeho oprav. Díky vyšší úrovni památkové ochrany by město mohlo snáze získat na opravy budovy dotace. ČTK to řekl starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).


"Jinak si zároveň nemyslím, že by to bylo nějaké omezení nebo že bychom jako město měli strach z toho, že bychom naopak měli nějaké opravy nebo investice ztížené. Vnímáme to jako pozitivní a jak do Roškotova divadla a bezprostředního okolí vynaložit další finanční prostředky," uvedl Hájek.

Divadlo je podle něj v dobrém technickém stavu a kromě běžné údržby nevyžaduje akutní investici. Radnice nechala před dvěma lety digitalizovat kino, které se v objektu nachází, vyměnila se i sedadla.

Divadlo bylo postaveno v roce 1936 ze sbírek občanů, podnikatelů, místních spolků a institucí podle projektu významného českého architekta Kamila Roškota. Svojí architekturou patří mezi výrazné funkcionalistické budovy první poloviny 20. století, proto bylo v roce 1978 zařazeno na seznam kulturních památek České republiky. Od roku 1993 nese jméno svého projektanta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články