Praha bude pokračovat v rozmisťování židlí a stolků na ulicích

Vložil
ČTK
21.02.2017 11:45
Praha

Praha - Praha bude pokračovat v rozmisťování židlí a stolků na veřejných prostranstvích. Ty by se mohly objevit až na 15 nových místech. Záměr dnes schválili pražští radní. V současné době si mohou lidé posedět na osmi místech. Podle analýzy Institut plánování a rozvoje (IPR) židle a stolky loni využilo asi 220.000 lidí. Největší zájem o ně byl na Malostranském náměstí. Na veřejných prostranstvích je rozmístěno 340 židlí a 90 stolků.


"Hlavním cílem projektu pro rok 2017 je rozšířit stávající již osvědčená místa o nové lokality s provozem židlí a stolků, a to s větším zapojení široké veřejnosti formou otevřené výzvy pro zájemce provozování mobiliáře. Celkem bude vybráno 10 až 15 veřejných prostranství,"
píše se v materiálu, který schválili radní. O tom, kde by židle a stolky nově byly, by měl IPR společně s městem rozhodnout v březnu.

Podle původního plánu měly být kromě židlí a stolků rozmisťovány v Praze také nové grily a cyklostojany. To IPR nyní nedoporučuje. Naopak navrhuje domluvu s restauracemi, které by nabídly své toalety jako veřejné. Také doporučuje zvážit využití stavebních plotů pro výstavy.

Na Malostranském náměstí IPR zaznamenal až 130.000 sedících. Přes náměstí projde podle analýzy téměř 5.000 lidí za hodinu. Na piazzetě Národního divadla se zastavilo 32.000 lidí a na Letné jich bylo 27.500. Průměrná délka posezení byla 15 minut. Doba se mění podle toho, kde se mobiliář nachází. V místech, kudy prochází velké množství lidí, zůstávali lidé sedět kratší dobu. To je případ Malostranského náměstí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články