Památník Hodonín u Kunštátu by mohl být pod Muzeem romské kultury

Vložil
ČTK
18.02.2017 13:10
Praha

foto: Národní pedagogické muzeum

Praha - Památník romského holokaustu v Hodoníně u Kunštátu by mohl být převeden pod Muzeum romské kultury v Brně. Tento záměr dnes schválila Rada vlády pro záležitosti romské menšiny, informoval ČTK Jiří Souček z tiskového oddělení vlády. Památník, který by se měl pro veřejnost otevřít v létě, nyní spravuje Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze.


Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) přislíbil, že návrh na převod tohoto památníku a jeho začlenění pod Muzeum romské kultury připraví do konce května. Bude na tom spolupracovat s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD).

Památník na Blanensku připomíná tamní sběrný tábor pro moravské Romy za druhé světové války, internační středisko pro odsun Němců i tábor nucených prací z 50. let 20. století. Stavební práce byly dokončeny loni v létě. Nyní se připravuje stálá expozice.

Tábor v Hodoníně u Kunštátu se může po dokončení stát vzorovým pracovištěm pro vzdělávání učitelů, žáků a studentů o dějinách 20. století, uvedlo ministerstvo školství. Kopíroval totiž československé dějiny. Ministryně školství Valachová v lednu uvedla, že by tento objekt mohl patřit mezi vybraná místa spjatá s českou historií, na jejichž návštěvu by školy mohly získat dotace z nového programu zřízeného pro tyto účely.
0 komentářů
přidat komentář

Související články