Návrhy na nový park pod Hády v Brně budou v polovině roku

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
17.02.2017 14:30
Brno

foto: Lamacentrum Hády
Brno - Teplárny Brno očekávají, že architektonické návrhy na nový park v Brně pod vrchem Hády, dostanou už v červnu. Pak o nich bude rozhodovat odborná komise. Na místě vznikne místo pro volnočasové aktivity Brňanů, řekl dnes novinářům generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.


Podle něj nyní nelze dopředu říci, jak bude místo vypadat, to se rozhodne až podle návrhů, které v soutěži budou. "Představa je poměrně široká, neměly by tam ale být stavby trvalého charakteru," uvedl Fajmon.

V místě jsou komplikované restituce, vztahující se na pozemky. O místo požádali potomci rodiny Kohnů, která v Brně v první polovině 20. století provozovala cihelny, měla ale i jiné aktivity. Restituce, které začala v 90. letech, ještě nejsou vyřešeny. Situaci komplikuje i fakt, že právní zástupce rodiny je z New Yorku. Teplárny se s ním dohodly předběžně tak, že pokud park na sporných pozemcích nebude obsahovat žádné stavby trvalého charakteru, nebude rodina ve stavebním řízení dělat problémy. Na místě tak mohou vznikat rekreační prvky, dráhy, hřiště a podobně.

Místo je zanedbané. Teplárny na něj kdysi vyvážely popílek z provozu Špitálka. Na místě bude nutné vykácet náletové dřeviny. "Předpokládá se, že křoviny se vytěží, seštěpkují a spálí. Energeticky bychom je využili, což bude znamenat výnos až milion korun," uvedl Fajmon.

Výslednou podobu areálu navrhnou studenti. Pak bude následovat studie proveditelnosti a pak realizace patrně spolufinancovaná městem. S nápadem úpravy zanedbané plochy mezi sídlišti Vinohrady a Líšeň přišel spoluzakladatel Studentského Brna Tomáš Viktořík. Rozloha plánovaného parku by měla být 21 hektarů, což je o hektar více, než má největší brněnský park Lužánky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články