Stavební obnova muzea v Karlových Varech se blíží ke konci

Vložil
ČTK
30.08.2016 10:20
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V karlovarském muzeu v těchto dnech stavbaři dokončují stavební úpravy za 12,7 milionu korun. Na rekonstrukci interiéru i fasády již navázaly práce na zcela nové expozici, která nabídne kromě exponátů i audiovizuální a interaktivní prvky. První návštěvníky by měla přivítat na jaře 2017 u příležitosti 150. výročí založení muzea. ČTK to dnes řekla ředitelka muzea Lenka Zubačová.

"My jsme asi před rokem začínali se stavební rekonstrukcí muzea. Ta vyplynula z architektonického požadavku, kdy se ukázalo, že při nové expozici je potřeba udělat nezbytně nutnou opravu v interiéru. Ta změna spočívala například v repasích oken, instalovali jsme výtah, což vidím jako podstatnou změnu. Měnili jsme veškeré dožité části stoupaček, vytvořili jsme zcela novou dispozici vestibulu," řekla Zubačová. Díky výtahu se muzeum stane bezbariérovým, novinkou bude i samoobslužná šatna nebo nádvoří v zadním traktu budovy, které bude sloužit pro odpočinek s dětmi nebo pro vypití kávy. Kromě toho v muzeu vznikne i konferenční sál.

V interiéru objektu už jsou stavební práce prakticky dokončeny, do konce října bude ještě dokončována rekonstrukce fasády a budování nástupní rampy se schodištěm. Vznikat už začínají i první, základní části nové expozice. V místnostech se postupně montují panely a zpátky do muzea už byl nastěhován také oblíbený model Karlových Varů. Ten ale jako mnoho dalších prvků bude možné interaktivně využít - u jednotlivých domů si návštěvníci budou moci promítnout jejich historii i proměny v průběhu času.

Nová expozice má odpovídat aktuálním muzejním trendům, současně by ale audiovizuální prvky neměly zcela odpoutat pozornost od samotných exponátů. "Návštěvníci se mohou těšit jak na některé původní exponáty, tak úplně nové. Od některých předmětů, které se již nedaly zrestaurovat, jsme nechali zhotovit kopie. Moderní technologie nám umožnily například pryskyřicový otisk sochy Karla IV. Díky tomu, že je kopií, může být volně bez vitríny," popsala Zubačová. První patro muzea bude věnováno přímo dějinám Karlových Varů, druhé patro pak bude patřit přírodě, historii i průmyslu celého Karlovarska.

Vybudování nové expozice přijde zhruba na 18 milionů korun, celkově tedy rekonstrukce muzea bude stát více než 30 milionů korun. Poté, co muzeum neúspěšně žádalo o dotaci, se financování ujal zřizovatel muzea, Karlovarský kraj. "Předpokládáme, že všechny práce budou dokončeny před zimou. V zimním období bude prostor vyzkoušet všechny ovládací systémy a připravit expozici na slavnostní otevření na jaře," uzavřel hejtmanův náměstek Petr Zahradníček (TOP09).
0 komentářů
přidat komentář