Gotická radniční věž v Kadani prošla rekonstrukcí

Zdroj
Štěpánka Bartoňová
Vložil
ČTK
25.08.2016 08:05
Hradec Králové

Kadaň (Chomutovsko) - Radniční věž na Mírovém náměstí v Kadani prošla rekonstrukcí. Původně město počítalo s tím, že opraví fasádu, ale muselo dát opravit i ochoz. Při podrobnějším průzkumu se ukázalo, že byl už značně zchátralý. Díky opravě za 2,4 milionu korun tak turisté znovu mohou na věž vystoupat a užít si výhled na historické centrum města. ČTK to dnes řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).


"Práce na naší krásné, bílé radniční věži jsme ukončili asi v polovině srpna. Prováděli jsme tam rekonstrukci pláště a také ochozu, protože nám do ochozu zatékala voda a ničila vnitřní část ochozu. Nakonec se voda dostala až na fasádu a některé části věže byly tak destruované, že se musely odejmout a dát nové. Takže jsme provedli kompletní rekonstrukci a odvodnění ochozu a doufáme, že nám věž takhle bílá vydrží aspoň dvacet let,"
řekl Kulhánek.

Rekonstrukce věže měla být původně dokončena už před začátkem letních prázdnin, protáhla se právě kvůli nutnosti opravit i ochoz. Ze stejného důvodu se práce asi o 800.000 korun prodražily. Nyní ale už je věž znovu přístupná pro návštěvníky. Kadaň letos hospodaří se 414 miliony korun. Na investiční akce město z rozpočtu vyčlenilo 130 milionů korun.

Bílá gotická věž radnice je s výškou 53,7 metru nejvyšší budovou v Kadani. Hlavní část věže vznikla před rokem 1402, kdy je v pramenech poprvé zmíněna arkýřová kaple v prvním patře věže. V 16. století věž upravil a dostavěl Petr Hündt. Z této stavební fáze pocházejí kamenné artefakty, ochoz a cihelná helmice, opatřená na hranách terakotovými kraby. Veřejnosti bude letos věž přístupná vždy o víkendech ještě do konce září, znovu se pak zpřístupní opět na jaře.
0 komentářů
přidat komentář