Stavební firmy při volbě subdodavatele dávají přednost osvědčeným

Vložil
ČTK
22.08.2016 08:25
Praha 21. srpna - Stavební firmy při výběru subdodavatele nejvíce upřednostňují dlouhodobou spolupráci a vlastní zkušenosti s danou firmou. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research ve spolupráci s firmou SGCP, divize Weber, kterého se zúčastnila více než stovka ředitelů stavebních firem na českém trhu. Na stupnici od nuly do desítky přiřadili těmto faktorům průměrnou hodnotu 8,7 bodu.


Dalšími důležitými faktory jsou osobní kontakty (8,2) a kvalita použitých materiálů (7,9). Naopak nejméně ředitelé přihlížejí k poskytnutým referencím (7,2) a k ceně (7,1). "Tento trend můžeme potvrdit. Protože pokud se sejde stabilita v kvalitě dodávek se silným finančním zázemím, je to faktor, který může mít rozhodující vliv při následném výběru subdodavatele pro další projekty," uvedl Karel Köszegi z firmy Cemex Czech Republic.

Velké rozdíly v odpovědích však panují v závislosti na velikosti a zaměření stavebních firem. Velké společnosti s minimálním ročním obratem 200 milionů korun se rozhodují hlavně podle nabízené ceny (8,4 bodu), dlouhodobá spolupráce je až na druhém místě (7,9). Naopak malé a střední firmy hodnotí dlouhodobou spolupráci známkou 9,0. Firmy zaměřené na inženýrské stavby si kromě spolupráce (8,1) cení také přesného termínu dodání a kvality použitých materiálů (7,8). "Tlak na zvýšení efektivity firem se významně promítá na subdodavatele. Cena není všechno, velký význam mají také spolehlivost a sehranost," doplnil předseda představenstva Aplis.cz Petar P. Stanchev.
0 komentářů
přidat komentář