Architekti přepracují projekt pro Clam-Gallasův palác

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
26.07.2016 09:35
Praha

Praha - Architekti ze sdružení MACADAM přepracují projekt, na základě kterého bude opraven barokní Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí v historickém centru Prahy. Úprava projektu vyjde městskou pokladnu na 4,4 milionu korun. ČTK to zjistila z usnesení radních. Rekonstrukci památkově chráněné budovy, která podle původního záměru měla stát 400 milionů korun, chystá Praha řadu let.


Rekonstrukce Clam-Gallasova paláce je součástí projektu z roku 2010, v jehož rámci chtělo vedení města v návaznosti na architektonickou soutěž opravit i budovu Nové radnice a samotné Mariánské náměstí. Dohromady šlo o investici za více než 1,2 miliardy korun. Město ale před časem kvůli vysokým nákladům soutěž na zhotovitele zrušilo. Už nyní ale náklady na projektové práce vyšly na desítky milionů korun.

Clam-Gallasův palác, který byl postaven na přelomu 17. a 18. století, odborníci považují za architektonický skvost. Podle původního záměru měla rekonstrukce napravit nevhodné stavební a technické zásahy z minulých let. Restaurovat se měly interiéry se vzácnou štukovou výzdobou a freskovými malbami. V přízemí měly vzniknout obchody, konat by se zde také mohly dražby, v horních patrech se počítalo s výstavami. Z aktuálního usnesení vyplývá, že architekti dostali za úkol zrušit plánovanou výstavbu apartmánů a naopak rozšířit výstavní prostory.

V dalších etapách měla být podle záměru minulého vedení města opravena Nová radnice a Mariánské náměstí. Oprava náměstí ale narazila na nesouhlas památkářů. Jak budou v tomto případě radní postupovat dál, není jasné.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vítejte v roce 2009!
Tomáš Vích
26.07.16 02:39
Velká domů
David Strapáč
28.07.16 08:12
zobrazit všechny komentáře

Související články