Žít Brno dělá projekt na opravu cenných jihomoravských sokoloven

Vložil
ČTK
25.07.2016 17:10
Brno

Brno - Žít Brno chystá projekt na opravu deseti nejcennějších sokoloven v Jihomoravském kraji, řekl dnes novinářům Michal Doležel (Žít Brno), trojka na společné krajské kandidátce s TOP 09. Podle něj se odhadované celkové náklady pohybují okolo 350 milionů korun. Letos je třeba získat přehled o sokolovnách a jejich technickémn stavu, poté se rozhodne, které by se měly opravit a kde na to vzít peníze. Projekt má začít v roce 2018 při příležitosti stoletého výročí vzniku Československa.


Doležel, který projekt vypracovává, ho chce uskutečnit i v případě, že se Žít Brno nedostane do krajského zastupitelstva. Oslovil by vládnoucí koalici. Nápad vítá starosta Sokolu Brno I Martin Vlk. "Sokolové nejsou schopní dát peníze dohromady, aby si sami sokolovny opravili," řekl ČTK Vlk.

Doležel vytipoval několik sokoloven, kterých by se oprava mohla týkat. Nacházejí se v Brně-Komíně, v Lysicích, Vyškově, Boskovicích, Drásově, Tišnově nebo v Čejkovicích. Sokolovny dodnes představují sportovní a společenské centrum obcí, kde jsou udržovány tradice, posilována sounáležitost a komunitního život, uvedl Doležel. Uvedl, že chce podporovat projekty zaměřené na modernizaci zázemí a vybavení sokoloven, které by odpovídaly požadavkům 21. století.

Podle něj by se opravovaly například fasády a střechy, ale také interiéry. "Financování by nebylo jenom na kraji, ale taky na ministerstvu kultury, na obcích, vlastnících objektů a také na dalších fondech právnických nebo fyzických osob," přiblížil Doležel.

Myšlenku chce prosadit v jihomoravském zastupitelstvu. Pokud by se do něj nedostal, od projektu by neupustil. "Databáze sokoloven vznikne bez ohledu na volební výsledek. Vše se bude lépe prosazovat z pozice v zastupitelstvu. Pokud bych se tam nedostal, celý projekt bych vypracoval mimo politickou strukturu a poté bych oslovil politickou reprezentaci," dodal.

Podle něj vzniklo v celé České republice v letech 1865 až 1948 přes 1400 sokoloven, které se staly sportovním zázemím, ale také centrem společenských a kulturních aktivit ve městech.
0 komentářů
přidat komentář