Nová plastika Maxima Velčovského v Myslbeku

Vložil
ČTK
22.07.2016 07:50
Praha

CMC architects, a.s.


Praha - Rozměrnou skleněnou plastiku, která je trojrozměrnou simulací pohybu v prostoru a čase, dnes představili její autoři v nákupním centru v Praze. Navrhl ji designér Maxim Velčovský a vyrobila česká sklářská firma Lasvit, kde Velčovský několik let působí jako umělecký ředitel.


Světelná instalace nazvaná Vortex je více než 12 metrů široká, sedm metrů vysoká a tvoří ji téměř 700 skleněných komponentů, které jsou vyrobeny z ručně foukaného hutního skla. Zavěšena je v domě Myslbek postaveném v polovině 90. let v proluce mezi Ovocným trhem a ulicí Na Příkopech. Často je zmiňovaná jako jedna z kontroverzních porevolučních novostaveb v historickém centru.

"Název Vortex znamená vír a vyjadřuje, že se v samotném centru domu setkávají dvě energie - ta z Ovocného trhu, mírnější, přicházející ze Starého Města, a ta z Příkopů, plná turistů a nakupujících. Energie se potkávají a plastika by měla vyjadřovat jejich prolnutí a výsledný soulad,"
řekl Velčovský ČTK. S nabídkou na vytvoření díla ho oslovili architekti ze studia CMC Architects, kteří projektovali rekonstrukci interiéru Myslbeku. Výslednému dílu předcházelo dlouhé období výpočtů a počítačových simulací, které zaručily bezpečnost závěsné plastiky a také třeba to, aby se jednotlivé skleněné trubky nedotýkaly, a tedy nepoškodily navzájem.

Obrovská instalace tvořená spirálovitě stočenou kovovou trubkou, na níž jsou připevněny zhruba půlmetrové skleněné trubky, je barevně nasvětlena a zavěšena od stropu centrálního prostoru.

Skleněný objekt vyrobila firma Lasvit známá skleněnými plastikami a svítidly, která dodává do celého světa. Její produkce spojuje tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designy. Do zahraničí míří 96 procent produkce, podle Hospodářských novin měla společnost v roce 2014 tržby přibližně 45 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun). Vyrábí rozměrné a luxusní lustry pro asijský a arabský trh, ale také mnohé poháry a ceny pro světové sportovní události. Naposledy to byly trofeje pro letošního vítěze cyklistického závodu Tour de France.

S výrobou trofejí a cen má bohaté zkušenosti. Trofej od Lasvitu získali třeba Rafael Nadal nebo Andy Murray, vítězové prestižní tenisové exhibice v Abú Zabí. Lasvit vyrobil i skleněnou trofej ve tvaru pochodně pro české medailisty ze zimních olympijských her v Soči i skleněné filmové ceny Český lev. Firma Lasvit získala také četná ocenění v oblasti designu.
0 komentářů
přidat komentář