Firma, co má stavět ruské kolo, vznikla letos. Praze 5 to nevadí

Vložil
ČTK
22.07.2016 07:40
Praha

Praha - Firma Timsbury Capital, která má stavět ruské kolo na Smíchově, vznikla letos v dubnu. Podle obchodního rejstříku je její základní kapitál 12.000 korun, upozornila společnost Transparency International (TI). Městské části Praha 5 to nevadí, firma si podle Adély Veverkové z kanceláře starosty pozemek pronajala standardně a složila potřebnou jistinu.


"Praha 5 pronajala standardním veřejným výběrovým řízením pozemek, do kterého se mohl přihlásit jakýkoliv věrohodný subjekt s kvalitním projektem," uvedla na dotaz ČTK Veverková.

Firma za pozemek bude městské části platit od ledna 2017 nájemné 56.500 korun měsíčně. Všechna potřebná povolení chce získat do konce roku a kolo by pak mělo stát za 18 měsíců. Investici odhaduje na 200.000 korun. Pronájem je plánovaný do roku 2026 s možností prodloužení o deset let.

Firma podle rejstříku vznikla letos v dubnu, podle Veverkové jde ale o běžnou praxi. "Timsbury Capital, tak splnila veškeré požadavky městské části a zaplatila požadovanou jistinu 800.000 korun. Navíc založení firmy účelově pro jeden konkrétní daný projekt, je běžná praxe, nejedná se tedy o nic mimořádného," dodala.

To tvrdí i vlastník společnosti Jiří Havrda, společnost Timsbury Capital založil výhradně kvůli projektu ruského kola. Podnikal převážně v Belgii, v Česku je aktivní ještě ve firmě JH Consulting. "V pozadí investice stojí osoby, které se již v minulosti dostaly do hledáčku veřejnosti pro nekalé praktiky při nakládání s veřejnými prostředky," uvedl v tiskové zprávě analytik Transparency International Milan Eibl.

Jmenuje například vazby Havrdy ve společnosti Chemprah pražského právníka Filipa Chytrého. "Tento pražský právník vlastní, podle analytického programu BizGuard společnosti Bisnode, 20 procent ve společnosti Kardio-Port, a.s., která je spojována s předraženými zakázkami pro nemocnici IKEM a spekuluje se o jejím napojení i na podnikatele Romana Janouška," uvádí Transparency International.

Havrda na dotaz ČTK sdělil, že firma Chemprah byla naposledy aktivní před 10 lety, kdy ji zlikvidoval. S právníkem Chytrým Havrda dlouho spolupracuje. "O jeho dalších aktivitách pro jiné klienta nemám ani nemůžu mít žádné informace," uvedl.

Transparancy International zmiňuje také Havrdovo vlastnictví pětiny společnosti Kamínka v letech 2004 až 2012, ve stejnou dobu vlastnil část firmy také Jiří Pergl. "Jeho aktivity jsou úzce provázány s advokátní kanceláří MSB Legal a osobami kolem Ivo Rittiga," uvádí dále TI. Pergl podle ní kandidoval ve volbách za hnutí Uzdravte naši politiku, za jehož vznikem byl podle neoficiálních informací jeden z takzvaných pražských kmotrů Tomáš Hrdlička.

Podle Havrdy vznikla firma Kamínka kvůli výstavbě půdního bytu v Holešovicích. "Při této realizaci jsem se s Perglem krátce potkal, byl mi představen jako úspěšný developer," dodal Havrda, Pergla prý po ukončení spolupráce už neviděl.

Proti vybudování vyhlídkového kola se už vyslovila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Považuje jej za zbytečné, podle ní má Praha jiná atraktivní lákadla pro turisty. Nesouhlasí ani část místních obyvatel, která využívá nedaleké hřiště a obává se jeho ohrožení. Proti jsou i opoziční zastupitelé. Pražští památkáři podle jejich ředitele Jiřího Skalického žádnou žádost o stanovisko nedostali. Šedesátimetrovému kolu, které by narušilo pohledy na památkovou rezervaci, ale kladné stanovisko nedají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články