K šikmé věži ústeckého kostela povede schodiště v přístavbě od Rajniše

Ústí nad Labem - K šikmé věži ústeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie povede schodiště v přistavěné dřevěné konstrukci. Navrhl ji tým v čele s architektem Martinem Rajnišem. Peníze na stavbu a zpřístupnění nejšikmější věže v České republice bude Ústecká komunitní nadace, která projekt zaštiťuje, shánět od dárců.


Hranolovitá dřevěná konstrukce nahradí původní vstup do věže, který byl zbořen při bombardování města na konci druhé světová války. Tehdy se také věž vychýlila ve svých šedesáti metrech od vertikály o více než dva metry. "Přístavba je lehká a jednoduchá jako by průsvitná, která nic nepředstírá. Uvnitř skrývá dvě spirálovitá schodiště, z nichž jedno povede turisty vzhůru a druhé zpět na zem," popsal Rajniš projekt při jeho dnešním představení.

Se zbudováním moderní přístavby vysoké dvanáct metrů souhlasili památkáři i majitel, kterým je římskokatolická církev. "Jsem potěšen tak velkým zájmem o kostel právě tady na severu Čech. Je to zájem kulturní o jednu z nejkrásnějších a nejvýznamnějších památek, které tady máme," řekl Miroslav Šimáček, arciděkan ústecké římskokatolické farnosti, jež za dva roky oslaví 700 let. "Bylo by pěkné spojit výročí se zpřístupněním věže," uvedl.

Debata odborníků se nyní upíná k napojení vnější přístavby na samotnou věž, kterou se stoupá až do bytu zvoníka. Současný krkolomný výstup není pro veřejnost vhodný. "Předpokládáme, že lidé se budou kochat nejen vlastním výstupem moderní přístavbou a vnitřkem věže, ale využijeme prostor třeba k expozici k bombardování nebo zmínění církevních témat v době různých svátků," uvedl ředitel nadace Tomáš Krejčí.

Náklady na přípravné práce, které zahrnovaly náročné geodetické zaměření objektu, zatím činily 230.000 korun. "Dalších 200.000 korun příprava ještě spolyká. Samotná stavba a zpřístupnění věže bude stát podle odhadu tři až čtyři miliony korun," uvedl Krejčí. "Naším cílem bylo od počátku získat prostředky z širokého spektra dárců. Myslíme si, že v tom našem historicky vykořeněném regionu by toto mohl být prvek, jak posílit sounáležitost mezi lidmi a budovat vztah k místu," řekl Krejčí.

Veřejná sbírka by mohla mít formu symbolického prodeje jednotlivých schodišťových stupňů. Zájemci by tak mohli vlastnit konkrétní schod do věže. Podle Krejčího jich bude mezi 150 až 180 vzhůru a stejný počet dolů.

Církev, nadace i historici počítají s tím, že zpřístupnění věže by mohlo vzbudit zájem turistů o samotný gotický kostel, na jehož podobě se podílelo mnoho významných osobností, jako byl architekt Josef Mocker, autor přestavby Karlštejna, nebo konstruktér Bedřich Hacar, jenž navrhl dostavbu poškozeného kláštera Emauzy v Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články