Výstava přibližuje historii i současné opravy mariánského sloupu

Vložil
ČTK
21.07.2016 14:40
Praha

Praha - Historii mariánského morového sloupu na Hradčanském náměstí v Praze a jeho současné restaurování přibližuje výstava instalovaná přímo v jeho okolí. Od vysvěcení mariánského sloupu letos uplyne 280 let. Většina soch se na sloup vrátí v originálech, některé v kopiích. Celý sloup bude po opravě v roce 2019. ČTK o zahájení výstavy informovala Michaela Vrchotová z Galerie hlavního města Prahy, která je jejím autorem i správcem veřejné plastiky v Praze.


Panelová výstava na náměstí je členěna do tří oddílů - historie mariánského sloupu a jeho tvůrci, průzkumy a restaurování a nakonec medailony jednotlivých světců, které si návštěvníci mohou prohlédnout na fotografiích.

Mariánský sloup na Hradčanském náměstí byl postaven mezi lety 1724 a 1736. Byl vztyčen na místě, kde v letech 1713 až 1714 stával morový oltář sloužící ke společným bohoslužbám a modlitbám obce v období pražské morové rány. O monumentální sloup usilovaly Hradčany, které byly v té době ještě samostatným královským městem.

Autor návrhu architektury sloupu není známý, je však velmi pravděpodobné, že je jím sám Ferdinand Maxmilián Brokoff, tvůrce sochařské výzdoby. Kamenické práce prováděl kameník Johann Ulrich Mannes, pracující v blízkém areálu pražské Lorety. První část prací byla pro nedostatek financí zastavena v roce 1728, kdy byla dokončena celá architektura sloupu a sochy sv. Karla Boromejského, sv. Alžběty Durynské, sv. Petra, sv. Pavla a z velké části či zcela i socha sv. Floriána s postavou Panny Marie Immaculaty, určené na samotný vrchol sloupu.

Další práce na sloupu započaly ještě za sochařova života během roku 1731. Tehdy byl Ferdinand Maxmilián Brokoff už těžce nemocen a nebyl schopen zakázku dokončit. Pravděpodobně tak učinil jeho přítel František Ignác Weiss. V jeho dílně vznikly sochy tří hlavních českých patronů sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Víta a socha sv. Jana Nepomuckého. Slavnostní vysvěcení sloupu se uskutečnilo dne 13. května 1736.

Sochy nemají podle kurátorky veřejné plastiky Marie Foltýnové vážná statická poškození, ale budou očištěny, restaurovány a konzervovány a po skončení prací na architektuře se co nejdříve vrátí zpět na mariánský sloup. Sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána a všechny tři sochy z druhé etáže soklu - sv. Vít, sv. Václav a sv. Vojtěch - budou vyměněny za sekané kopie.. Restaurované sochy i kopie soch se budou osazovat průběžně až do roku 2019.
0 komentářů
přidat komentář

Související články