V Novém Boru opravují smuteční síň, uzavřená bude do konce roku

Vložil
ČTK
21.07.2016 14:30
Praha


Nový Bor (Českolipsko) - V Novém Boru opravují za bezmála 8,5 milionu korun smuteční síň na Lesním hřbitově. Uzavřená bude až do konce roku, po opravě se zvýší její kapacita skoro čtyřnásobně. Zlepší se i zázemí pro pohřební službu. ČTK o tom informovala mluvčí městského úřadu Radmila Pokorná.


Smuteční síň už byla ve špatném stavu. Naposledy byla rekonstruována v roce 1981, kdy získala historická budova dvě nevzhledné přístavby. Obě už dělníci odstranili a v průběhu následujících měsíců postaví nové. Měly by vhodněji doplňovat po architektonické stránce původní budovu. Větší z přístaveb navíc umožní zvýšení kapacity pro obřady ze 40 na 150 míst. Stávající byla nedostatečná. "Obřady v létě probíhaly s otevřenými dveřmi, v zimě se pozůstalí tísnili v uzavřené síni," uvedl starosta dvanáctitisícového města Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

V menší přístavbě bude mít zázemí pohřební služba a bude tam i místnost pro chladící zařízení. "I u ní se zvýší kapacita tak, aby v případě nutnosti pokryla oblast Novoborska. Zlepší se i technické zázemí pro snadnější manipulaci s rakvemi," uvedla Pokorná.

Kompletní rekonstrukce čeká i samotnou historickou smuteční síň. Pryč už je obložení, odstraňovat se bude i plechová střecha nebo podlaha. "Původní architektonické prvky, jako jsou například vitráže ve vstupních dveřích, ale zůstanou zachovány," uvedl starosta. Změní se však výzdoba síně. Uvnitř budou nově skleněné plastiky, které budou odkazovat na sklářskou tradici Nového Boru. "Na hřbitově je pohřbena celá řada sklářských mistrů a jsme sklářské město," řekl Dvořák.

Kvůli rekonstrukci se všechny smuteční obřady přesunuly do kostela svatého Ducha v Arnultovicích, který patří Církvi československé husitské. Díky vstřícnosti farářky se zde konají i civilní obřady bez církevních náležitostí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články