Soud zamítl žalobu na smlouvu Prostějova s firmou Manthellan

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
29.06.2016 18:10
Prostějov - Krajský soud v Brně dnes zamítl žalobu společnosti Prior-obchodní domy, která se u soudu domáhala zrušení platnosti smlouvy mezi prostějovskou radnicí a firmou Manthellan o chystané stavbě nového obchodního domu Galerie Prostějov. Proti rozhodnutí krajského soudu se nelze odvolat a Manthellan může pokračovat v přípravě projektu, sdělil dnes ČTK mluvčí projektu Galerie Prostějov Juraj Aláč. ČTK zjišťuje vyjádření společnosti Prior-obchodní domy.


Zrušení smlouvy požadovala společnost Prior-obchodní domy, která v Prostějově nedávno zrekonstruovala starý obchodní dům Prior. Její vedení podání žaloby zdůvodnilo rozporem mezi podmínkami výběrového řízení na stavbu nového obchodního centra a následnou smlouvou s firmou Manthellan, která tendr vyhrála. Radnice ale tvrdí, že smlouva je v pořádku.

Okresní soud dal loni v květnu za pravdu firmě Prior-obchodní domy a rozhodl, že smlouva o smlouvě budoucí mezi Manthellanem a městem je neplatná. Podle soudce Josefa Růžičky obsah smlouvy neodpovídá účelu, pro jaký byl záměr vyhlášen. "Přitom Prostějov je obsahem záměru vázán," řekl.

Proti verdiktu okresního soudu se odvolala radnice i společnost Manthellan. "Rozhodnutí (krajského) soudu jsme uvítali, celou dobu jsme věřili, že nadřízený soud naše odvolání přijme, a jsme rádi, že můžeme nadále pokračovat v přípravách projektu. Jaké budou další konkrétní kroky, ale budeme schopni říci až po písemném vyhotovení rozsudku a jeho doručení," uvedl projektový manažer Galerie Prostějov Lukáš Čepelka.

Spor se týkal postupu prostějovské radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení byl závazek, že investice bude zahrnovat také stavbu společenského centra pro nejméně 500 lidí, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom není zmínka. Ředitel společnosti Prior-obchodní domy Adolf Vlk tvrdí, že uchazeči o tento projekt kvůli tomu neměli rovné podmínky.

Krajský soud měl ale podle Aláče na spor jiný názor. "Odvolací soud rozhodnutí (okresního soudu) změnil tak, že žalobu definitivně zamítl. Podle odvolacího soudu Prior neměl naléhavý právní zájem na určení neplatnosti smlouvy a jeho žaloba byla šikanózní," uvedl Aláč.

Firma Manthellan už dříve kvůli problémům s chystanou stavbou obchodního centra Galerie Prostějov pohrozila radnici žalobou o náhradu až půlmiliardové škody. Právníci Manthellanu tvrdí, že město nedodržuje smlouvu o přípravě projektu a schválením nového územního plánu stavbu nákupního centra znemožnilo. Zastupitelé proto předloni na podzim schválili změnu územního plánu. Investor poté potvrdil, že pokračuje v přípravě projektu a žalobu stáhl.

Galerie Prostějov má být postavena v centru města v místě, kde stojí kulturní dům. Projekt připravila skupina investorů, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka. Se stavbou Galerie Prostějov nesouhlasí někteří obyvatelé města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články