Areál zlínských filmových ateliérů ožívá

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
29.06.2016 18:05
Zlín

Zlín - Areál zlínských filmových ateliérů chce oživit více subjektů, které v nich působí. V ateliérech, které byly otevřeny 1. července 1936 jako místo pro natáčení reklamních filmů společnosti Baťa, bylo dosud vyrobeno téměř 1800 filmových titulů. V posledních letech však produkce ateliérů upadala. Nyní láká návštěvníky do areálu na zlínském Kudlově Kabinet filmové historie i Filmový uzel Zlín, které připomínají historii místní filmové tvorby i slavné osobnosti. Oba prostory byly otevřeny nedávno při zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež.


"Návštěvníky především zajímá minulost ateliérů, možnost dozvědět se víc o vzniku a vývoji zlínského filmu, o životě a tvorbě zdejších tvůrců, být na místě a okusit atmosféru. Rodiče hledají netradiční vyžití pro své ratolesti, takže v kurzu jsou i kreativní workshopy. Zájem je také o naši filmovou kavárnu, která bude vedle obvyklých služeb nabízet i vlastní kulturní program," řekl ČTK ředitel Filmového uzlu Lukáš Sušila. Uzel nabízí také profesionální zázemí pro výrobu animovaných filmů.

Historii ateliérů a zlínského filmového festivalu, který se letos konal 56. rokem, prezentuje Kabinet filmové historie zřízený majitelem filmového festivalu, společností Filmfest. Filmfest s podporou Produkčního domu, který poskytuje technické zázemí festivalu a Kabinetu, se kromě organizace festivalu a studiu historie filmu ve Zlíně věnuje také vydávání publikací, pořádání výstav i podpoře současné kinematografie zejména u mladé generace, řekl ČTK prezident festivalu a majitel společnosti Čestmír Vančura. Peníze na projekty jdou také z výtěžku tradiční dražby umělecky ztvárněných filmových klapek na festivalu.

V areálu ateliérů fungují také Ateliéry Bonton Zlín, které zde mají laboratoře, i Střední škola filmová, multimediální a počítačových technologií. Plány zde má také společnost S - Media Zdeňka Skaunice, která v minulosti sdružila většinu nemovitostí v areálu. "Na podzim bude zahájena i bytová výstavba. Současně probíhá projektová příprava na další čtyři objekty. Daří se realizovat záměr, který vedle zachování specifických filmových činností vnese i zcela nové funkce do areálu. Areál bude zpřístupněn veřejnosti i přesto, že si zachová určitý resortní charakter," řekl ČTK Skaunic, který se ve své produkční společnosti Filmové ateliéry chce věnovat i filmové a televizní výrobě. "V současné době jsou ve vývoji tři TV projekty s mezinárodní koprodukcí a dva filmy pro kinodistribuci," řekl.

Subjekty působící v ateliérech se snaží své projekty propojit. "Pracuje zde asi 200 lidí plus dalších 200 lidí je ve filmové škole," uvedl Vančura. "Je zde nová sestava vlastníků, pokouší se najít společnou řeč ohledně provozování areálu, komunikací, inženýrských sítí. Ještě důležitější je spolupráce v oblasti audiovize a rozvoji další tvorby. Snažíme se vytvořit nějakou koncepci rozvoje a snažíme se, abychom ty činnosti koordinovali," uvedl Vančura.
0 komentářů
přidat komentář

Související články