Zlínský kraj se bude podílet na obnově věznice v Uh. Hradišti

Vložil
ČTK
29.06.2016 17:30
Zlín

Zlín - Zlínský kraj se bude účastnit obnovy bývalé věznice v Uherském Hradišti. Zastupitelé dnes schválili účast hejtmanství na memorandu o spolupráci ohledně budoucího využití objektu. Kraj je připraven spolupracovat na vybudování budoucího muzea totalitních režimů. Stejný zájem má i Uherské Hradiště, které podle starosty a krajského zastupitele Stanislava Blahy (ODS) bude memorandum teprve projednávat.


Mezi signatáři memoranda mělo být původně i ministerstvo financí, podle Blahy mezi partnery nakonec nebude. Memorandum by měla podepsat ministerstva kultury a spravedlnosti, uherskohradišťský okresní soud, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a zmíněná uherskohradišťská radnice a Zlínský kraj. Pro účast v něm hlasovali všichni přítomní krajští zastupitelé s výjimkou tří komunistů, kteří se zdrželi.

Memorandum vypracoval ÚZSVM po květnové návštěvě ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) v Uherském Hradišti. Babiš při prohlídce věznice slíbil, že na rekonstrukci věznice peníze najde. Po opravě by zde měl být památník obětí komunismu a areál by se měl stát sídlem státních institucí v čele s okresním soudem, který věznici momentálně spravuje.

Ministerstvo spravedlnosti nedávno označilo objekt za nepotřebný. Okresní soud bude podle předsedkyně Hany Kurfiřtové po příslibu opravy věznice a jejího využití i pro soud souhlasit s převodem areálu na ÚZSVM. Náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na stamiliony korun, mluví se o částkách od 300 milionů po miliardu.

ÚZSVM by podle Babiše měl vyhotovit novou studii využití bývalé věznice, kde by se počítalo s umístěním institucí i s památníkem. Podle ministra financí by zdroj financování opravy mohl být znám do konce roku.

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Další záměry využití se neuskutečnily, a to včetně nápadu z 90. let minulého století, kdy se uvažovalo o obnovení věznice a vzniku justičního areálu. Budovu se pak pokusila od ministerstva získat zpět radnice, ale neúspěšně. Objekt nyní spravuje okresní soud, který jeho část využívá k uskladnění spisů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články