Rekonstrukce fasády a střechy Muzeua umění v Olomouci

Vložil
ČTK
29.06.2016 17:10
Olomouc

Olomouc - Muzeum umění v Olomouci otevře ve čtvrtek po devítiměsíční přestávce svou stálou expozici moderního umění, která byla uzavřena kvůli rekonstrukci fasády a střechy. Veřejnosti se však zatím zpřístupní jen jedna její část. Důvodem jsou nečekané komplikace při opravách, střešní izolace byla poškozena víc, než se čekalo. Celá rekonstrukce by měla skončit koncem října, informoval ČTK mluvčí muzea Petr Bielesz.


Stálou expozici moderního umění muzeum uzavřelo kvůli opravám na konci loňského září. Na konci letošního června se původně měla otevřít obě patra expozice, návštěvníci nakonec uvidí o prázdninách jen část věnovanou umění druhé poloviny 20. století. "Výstavní sál v podkroví, kde vystavujeme umění první poloviny 20. století, musíme nechat do října uzavřenou," uvedl ředitel muzea Michal Soukup.

Součástí otevřené části expozice nově budou i díla zakladatele op-artu Victora Vasarelyho, a to jeho obraz Terek z roku 1951 a tapisérii Harmas z roku 1966. "Obě díla, která jsme získali v roce 2014 ze sbírky autorova vnuka Pierra Vasarelyho, jsou pro Vasarelyho tvorbu klíčová," uvedla kurátorka Gina Renotière. Loni se pak podařilo muzeu získat i Vasarelyho práce na papíře. Tři desítky serigrafií ovšem návštěvníci stálé expozice neuvidí. "Práce na papíře totiž není možné dlouhodobě vystavovat," vysvětlila kurátorka.

O rekonstrukci fasády a střechy usilovalo vedení muzea od 90. let. Oprava přijde na 12 milionů korun a peníze na ni poskytlo ministerstvo kultury. Opravenou budovu chce muzeum veřejnosti představit na konci října při příležitosti 100. výročí od poslední rekonstrukce objektu podle návrhu architekta Jaroslava Kováře mladšího. Historie budovy spadá do roku 1246, kdy tam byl vznikl útulek pro malomocné.

Muzeum v příštích letech plánuje i další opravy. V roce 2018 chce podle Soukupa dokončit rekonstrukci bývalého kina Central, v plánu jsou i úpravy v Divadle hudby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články