Část pozemků na letišti a v centru Liberec možná vymění za vilu

Vložil
ČTK
30.05.2016 14:50
Liberec



Liberec - Liberec část svých pozemků na letišti a kus zpustlé plochy v dolním centru města možná vymění za vilu, kterou vlastní Liberecký kraj. Chystaná směna souvisí se snahou města a kraje proměnit ještě letos zanedbaný pozemek mezi Domem kultury a budovou krajského úřadu v park. ČTK o tom dnes informoval mluvčí magistrátu Jan Král.


Zpustlý pozemek v dolním centru město a kraj spoluvlastní, cílem je přeměnit ho na klidovou zónu přírodního charakteru. Kraj má zájem stát se vlastníkem celé plochy, Liberec mu zřejmě vyhoví. "Budeme se snažit vyjednat s Libereckým krajem směnu tohoto pozemku a pozemků města u letiště za vilu v Klostermannově ulici, kterou dnes využívá kraj pro záchrannou službu," řekl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Takový návrh se zamlouvá i hejtmanovi kraje Martinovi Půtovi (STAN). "Směnu zmíněných pozemků považuji za rozumnou," řekl dnes ČTK.

Liberecký kraj už delší dobu usiluje o plochy na letišti, jež má pronajaté od města pro svoji záchrannou službu. Chce získat i parcely v sousedství, aby mohl vylepšit a rozšířit zázemí základny. Potřebuje postavit hlavně garáže pro další výjezdovou skupinu. Záchranáři se totiž chystají opustit vilu v Klostermannově ulici v centru Liberce, která je ve špatném stavu.

Podle znalce mají pozemky na letišti hodnotu přes čtyři miliony korun. Kraj nabízí polovinu částky, městští zastupitelé ale pozemky nechtějí prodat pod cenou. Obávají se toho, že by je mohla stíhat policie jako se to stalo 23 libereckým zastupitelům za prodej dvou parcel z roku 2007 soukromým majitelům. Městu tím podle obžaloby způsobili škodu 2,5 milionu, za což byli zatím nepravomocně potrestání tříměsíční podmínkou.

Směna sice ještě dojednána není, na úpravě zanedbaného pozemku u sídla kraje se už ale pracuje. Zatím se vykácely neperspektivní stromy a uklidil pozemek. Zbývá ještě odstranit náletové dřeviny a betonovou suť. Konečnou podobu parku může ovlivnit i veřejnost. Zájemci mohou přijít do budovy kraje ve středu 8. června, kde bude veřejně představen návrh úprav.

Zpustlá plocha dosud sloužila hlavně ke zkracování cesty, prostor poskytoval také útočiště vandalům a bezdomovcům. "Faktem je, že místo bylo zdrojem negativních vlivů, přitom se jedná o významný veřejný prostor v centru města," uvedla již dříve náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).
0 komentářů
přidat komentář

Související články