Asociace developerů chce ovlivňovat i legislativu

Vložil
ČTK
26.05.2016 21:00
Praha

Praha - Asociace developerů zhruba po půl roce svého fungování plánuje ovlivňovat legislativu ve svém oboru. V rozhovoru pro ČTK to dnes uvedl její ředitel Tomáš Kadeřábek. Při svém vzniku v listopadu loňského roku asociace ještě veřejně proklamovala, že takové ambice nemá. Počet členů se z původních 13 zvýšil na 19, podle Kadeřábka by jich do dvou měsíců mohlo být až 25. Postupně chce reprezentovat převážnou část trhu.


"My jsme se tomu nebránili nikdy. Jenom jsme říkali, že na úvod naší existence by to bylo velmi ambiciózní. Ten spolek neměl zpočátku potřebnou vypovídací schopnost. Ale tím, jak nám postupně narůstá členská základna, tak otázka legislativy je samozřejmě na stole. Teď mezi členy diskutujeme, do jaké míry se té legislativě budeme věnovat,"
řekl Kadeřábek.

Za největší problém v oboru považuje příliš dlouhé časové lhůty. V mnoha případech podle něj přímo vylučují, aby nějaký projekt mohl vzniknout. "Když si nějaká firma řekne, že chce v Praze něco postavit, tak musí počítat s tím, že to bude trvat pět, možná i sedm let. A taková doba je opravdu tragická. Za tu dobu může být situace na trhu výrazně odlišná, než v době podnikatelského záměru. A to samozřejmě mnohé firmy odradí," dodal Kadeřábek. Důsledkem je podle něj omezení nabídky pro spotřebitele a růst cen.

Určit konkrétního viníka je však podle něj velmi obtížné. "Někdy se to zjednodušuje, řekne se, že za to může město nebo ministerstvo. Ta věc je ale mnohem komplikovanější. Faktorů, které do toho vstupují, že spousta, Evropskou unií počínaje a hasiči konče. My se budeme snažit působit tím směrem, aby parametrů, které do toho vstupují, bylo co nejméně. Aby se celý proces zjednodušil," doplnil Kadeřábek.

Počet členských firem asociace se ze zakládajících 13 zvýšil na 19. Podle Kadeřábka by jich v horizontu dvou až třech měsíců mohlo být 25. "Nejde nám primárně o počet, ale rádi bychom měli převážnou část trhu. Pracujeme na tom, aby se k nám připojili velcí hráči, kteří mají hlavní slovo. Několik takových už ve svých řadách máme. Na seznamu máme zhruba 70 firem, se kterými se snažíme komunikovat. Ale to určitě nejsou všichni developeři, jen v Praze jich podle našeho odhadu působí přes stovku," uzavřel Kadeřábek.

Stávajícími členy Asociace developerů jsou AFI Europe Czech Republic, Atkins a Langford development, Bpd Development, Crestyl, Daramis, Finep, Flow East, HB Reavis Group, Karimpol International, Karlín Group, KRR Development, Pannatoni CR Development, Passerinvest Group, Pražská správa nemovitostí, Skanska Property CR, Satpo broker, Star Prague, UBM Bohemia Development a Ungelt Services.
0 komentářů
přidat komentář

Související články