Břeclav za 10 mil. postaví u nádraží parkovací dům pro kola

Vložil
ČTK
04.05.2016 11:45
Břeclav

Břeclav - Břeclav chce v příštím roce postavit u hlavního nádraží parkovací dům pro kola. Podle koaličního zastupitele Milana Vojty (ANO) se náklady na vybudování odhadují na 10 milionů korun. Většinu by měla pokrýt dotace z Evropské unie. Dům má pojmout kolem 120 jízdních kol, poplatek bude pět korun na den. Město tím chce zvýšit bezpečnost.


Parkovací dům by měl mít podobu věže. "Něco podobného se zatím nachází v Hradci Králové nebo Přerově. Je to architektonicky a esteticky velmi zajímavá stavba," uvedl Vojta.

Dům bude u nádraží, jehož součástí je i integrovaný dopravní terminál. "Cyklisté, kteří přijedou na autobusové nebo vlakové nádraží, kolo bezpečně zaparkují a po návratu ho i bezpečně najdou," řekl Vojta.

Člověk po zaplacení jízdného vloží kolo do dveří domu, automat kolo uskladní v patře a o vše se postará. Když majitel vloží lístek zpátky, dům mu zase kolo vydá. "Z technologického hlediska je to novinka. Od občanů máme pozitivní reakce. Zvýší se tím bezpečnost. Někteří nájemníci bytů si nenechávají dražší kola v kolárnách a berou si je domů. Pokud budou mít tito lidé návštěvu a nedostatek místa, kola si v domě můžou na pár dní nechat," dodal Vojta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články