Karlovy Vary připravují projekt opravy Goethovy vyhlídky

Vložil
ČTK
02.05.2016 10:10
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary vypíšou výběrové řízení na projekt opravy Goethovy vyhlídky. Někdejší výletní restauraci s vyhlídkovou věží chce město vrátit nejen její podobu, ale i atraktivnost. Kromě opravy budovy tak připravuje i projekt využití okolí vyhlídky, řekl ČTK náměstek primátora Čestmír Bruštík (nez.).


Odhadovaná cena projektu na opravu vyhlídky je 1,27 milionu korun. Ve výběrovém řízení ale může ještě klesnout. Projekt chce mít město hotový do září, aby jej mohlo přihlásit mezi prvními do Integrovaného plánu rozvoje území, z něhož může získat až 85 procent dotace. Opravy budovy z konce 19. století, postavené podle návrhu architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmeera, má stát do 20 milionů korun.

I na úpravy okolí Goethovy vyhlídky by město chtělo získat dotace, tentokrát zřejmě z přeshraničního dotačního programu. Na projektu se ale zatím pracuje. Mezi novinkami, které by se mohly u rozhledny vybudovat, je například bažantnice nebo bobová dráha. U ní ale bude zapotřebí sladění s územním plánem města. Odhadované náklady na úpravy okolí vyhlídky jsou kolem deseti milionů korun.

Goethova vyhlídka byla postavena původně jako Vyhlídka korunní princezny Stefanie. V roce 1918 pak změnila jméno na Stifter-Warte podle spisovatele, malíře a pedagoga Adalberta Stiftera. V roce 1945 se z ní stala Stalinova vyhlídka až nakonec v roce 1957 získala jméno po německém básníkovi Goethovi, který ji navštěvoval při svých pobytech v lázeňském městě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články