Litomyšl připravuje studii na přestavbu Perštýnského dvora

Vložil
ČTK
05.02.2016 17:15
Praha

zdroj: zdchp.cz
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl připravuje studii místního Perštýnského dvora, která by stanovila jasné podmínky budoucím developerům. Areál s historickou budovou sýpky vlastní zemědělské družstvo a již delší dobu je na prodej. Přestože studie nebude pro investory závazná, radnice věří, že se jí budou řídit, řekl dnes ČTK vedoucí oddělení rozvoje městského úřadu Antonín Dokoupil.

"Je to dobrá vůle města, že obětuje nějaké peníze, aby byly v území dopředu nastaveny limity a aby developeři vstupovali do jednání se znalostí věci. Je to z naší strany vstřícná ruka, nikoliv tvrdý vymahatelný regulativ," uvedl Dokoupil.
Areál s objektem památkově chráněné bývalé sýpky a novějšími hospodářskými budovami o celkové rozloze 7600 metrů čtverečních stojí na výjezdu z města směrem na Vysoké Mýto. Nechali jej vybudovat Pernštejnové v 16. století, v roce 1661 vyhořel a byl přestavěn.
Prověřovací studie stanoví limity výstavby, dopravní napojení, parkovaní i například použití vhodných materiálů při stavbě či rekonstrukci objektů. Areál má podle radnice značný potenciál, budoucí investoři by zde mohli vybudovat prodejní či výstavní prostory, drobné provozovny, stravovací služby či fitness. Naopak by území nemělo sloužit k bydlení a pro hlučnou či prašnou výrobu.
Není vyloučeno, že v lokalitě bude třeba částečně upravit územní plán. Na opravu dominanty dvora, sýpky, by bylo množné získat dotace z programů určených na obnovu historických objektů.
0 komentářů
přidat komentář