Den architektury 2015 - Film a architektura

Zdroj
Petra Čechová / o.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
02.10.2015 16:40
pátek 2. – neděle 4. října 2015
Kino Světozor / Kino 35 / Prague Gallery


Jak se žije v nejvyšším squatu světa? Je možné na mraveniště slamů pohlížet i pozitivně? Jak vidí slavnou stavbu kultovního architekta uklízečka? Jak funguje ve Vídni společné komunitní bydlení? Přijďte to zjistit na přehlídku Film a architektura!
V mnoha evropských zemích se již několik let úspěšně konají filmové festivaly zaměřené výhradně na architekturu. Jejich posláním je srozumitelně přiblížit nejdůležitější témata současné architektury, designu a urbanismu širokému publiku skrze filmové médium. V Praze již proběhlo několik tematicky laděných přehlídek v rámci předchozích ročníků Dne architektury. Letos se pořadatel Dne architektury – sdružení Kruh rozhodl v této tendenci pokračovat a v kině Světozor uvede pod názvem Film a architektura přes dvacet filmů českých i zahraničních autorů.
Mezi největší lákadla bude patřit úsměvný rakouský film Kopie štěstí o fenoménu kopírování evropských měst Číňany, česko-francouzský Concrete Stories o kořenech panelových sídlišť, která se proměnila v domov třetiny obyvatel východní Evropy a francouzský Koolhaas House Life, jenž zábavnou formou přibližuje dům v Bordeaux Rema Koolhaase. Slavnou stavbou ve filmu provází svérázná hospodyně, která na unikátní architekturu nahlíží laickým pohledem - střet pragmatického přístupu s vrcholným designem je zdrojem mnoha komických situací.
Filmy jsou řazeny do tematických bloků umožňujících různé úhly pohledu. V rámci bloku Nadměrná velikost je pozornost věnována bydlení v nejlidnatějších městech světa. Divák může zjistit, jak se žije v nejvyšším squatu světa – mrakodrapu v Caracasu nebo proč není dobré nutit obyvatele bombajských slumů stěhovat se do komfortnějších paneláků.
V sekci Experimentálně bude k vidění rakouský film Tower House, který netradiční formou přibližuje slavný rodinný dům architekta Takamitsu Azuma v Tokiu nebo krátké filmy česko-japonské režisérky Haruny Hancoop z rozpracovného cyklu Relikty socialistické architektury.
Blok Společně se zaměří na různé podoby kolektivního bydlení a sousedských vztahů. Tvůrci polského filmu Superjednotka z produkce slavného Wajda Studia zobrazují obří panelák jako bludiště chodeb plné bizarních postaviček. Film Skleněné domy je oslavou meziválečného dělnického sídliště ve Varšavě, kde bydlení znamenalo i sdílení. Rakouský film Life in a Coffin Factory přibližuje inspirativní bytový projekt realizovaný partou nadšenců v bývalé továrně na rakve. Film osobně představí jeden z režisérů Alexander Dworschak.
Ryze český blok krátkých filmů Dědictví minulosti klade důraz na architekturu hotelů postavených v druhé polovině 20. století a na jejich proměnu v éře soukromého vlastnictví. Od Hotelu Praha, který byl srovnán se zemí, se dostaneme k zrenovovanému motelu Golf, chátrajícímu Atolu nebo k tajemnému rekreačnímu areálu na přehradě Orlík, jehož historii přibližuje režisér Martin Hrubý ve filmu Resort. Závěr bloku bude patřit filmu Chrámy peněz věnovanému architektuře bank a spořitelen, které vznikly v rámci velkého boomu na začátku 90. let.
Celovečerní filmy jsou doplněny krátkými předfilmy, videoklipy a filmy ze soutežního projektu My Street Films, který vyzývá filmové nadšence, aby točili filmy o své ulici či oblíbeném místě. Kromě kolekce filmů od lektorů My Street Films – profesionálních režisérů uvidí diváci nejúspěšnější filmy loňského ročníku a vítěze ročníku letošního.

Více informací >


0 komentářů
přidat komentář

Související články