KRNAP opravil kapli u Mladých Buků, financemi pomohli Němci

Vložil
ČTK
29.08.2015 21:40
Mladé Buky (Trutnovsko) - Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dnes po opravě otevřela Bystřickou kapli v údolí Zlatého potoka u Mladých Buků. Na rekonstrukci chátrající památky se správě parku podařilo získat potřebných 1,1 milionu korun z Česko-německého fondu budoucnosti a od soukromých dárců z Německa. ČTK to řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
    Kaple stála v někdejší osadě Bystřice u křižovatky dříve dvou hlavních cest již před více než 180 lety. První polní kaplička tu podle farní kroniky byla vysvěcena v roce 1829. Do gruntovní knihy byla kaple zapsána v roce 1874 na základě podání majitele Johana Franze. Rodina Franzů byla majitelem kaple až do roku 1945, kdy jí stát majetek zkonfiskoval a rodinu odsunul.
    Kaple se následně dostala do majetku státního statku. Správa KRNAP kapli získala v srpnu 2005 od Pozemkového fondu České republiky, od té doby se snažila získat peníze na rekonstrukci.
    "Zaniklé osady Bystřice a nedaleké Sklenářovice připomínají nejkontroverznější poválečné období ve vývoji osídlení Krkonoš. Proto na obnovu bystřické kaple můžeme pohlížet nejen jako na záchranu památky, ale zároveň na zachování důležitých lidských hodnot," uvedl Drahný.
0 komentářů
přidat komentář