V Brně-Králově Poli začala demolice bývalé továrny na nábytek

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
03.08.2015 18:35
Brno

Brno - Na nároží brněnských ulic U Červeného mlýna a Střední v Králově Poli dnes začala demolice bývalé továrny na výrobu nábytku. V prvním čtvrtletí 2017 by měl na místě letitého brownfieldu stát bytový dům a postupně i administrativní centrum, řekl na prohlídce starého továrního komplexu ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý.
    Developer chystá stavbu šestipatrového domu o výšce 20 metrů, administrativní budova má mít metrů 50 a stát se dominantou proměňující se dříve průmyslové lokality. V budoucnu má vzniknout ještě třetí budova, ve které budou buď byty nebo kanceláře.
    Areál továrny vznikl po první světové válce, výroba v něm postupně utichla po roce 1989 a definitivně zůstal opuštěný od roku 2003. Developer chystal projekt už v roce 2008, nakonec jej však odložil, přepracoval a stavbu zahajuje až nyní. "Přemýšleli jsme, jestli by šlo alespoň část historické budovy zachovat, ale jednodušší je nakonec kompletní demolice a novostavba," uvedl Veselý.
    V domě, který bude postaven v nejúspornější energetické třídě, bude 78 bytů, dvě patra podzemních garáží a prostory pro kavárnu a další služby. Více než polovina bytů bude mít dispozici 2+kk a čtvrtina 1+kk. Po těchto bytech je v Brně stále největší poptávka. Průměrná cena za metr čtvereční je 44.000 korun, aktuálně už je čtvrtina bytů prodaných. Dům bude navazovat na zástavbu v Poděbradově ulici a bude pokračovat v ulici U Červeného mlýna. Kancelářská budova bude stát na nároží této ulice a Střední. Třetí budova má stát podél Střední ulice. "Musíme však počkat na vydání nového územního plánu. Po zrušení aktualizace platí plán z roku 1994 a plocha je určená pro průmysl," uvedl Veselý. Součástí stavby má být také částečně veřejně přístupná zeleň.
    Projekt s názvem Rezidence Ponavia je dalším z projektů v oblasti podél páteřní Sportovní ulice. Před rokem 2000 tam ukončily provoz různé továrny a sklady. Postupně se vznikla nákupní centra, dvě hokejové haly, sportovní hala, aktuálně se zde staví nová stanice záchranné služby a také rekreační a sportovní areál. V sousedství zahájené stavby ve Střední ulici je další brownfield, který by městská část ráda přetvořila také na bytové domy či administrativní centrum. "Snažíme se s developery jednat, aby měli z přeměny brownfieldů užitek jak oni, tak obyvatelé naší městské části," řekla radní Králova Pole Helena Vařejková (Strana zelených).
0 komentářů
přidat komentář

Související články