Horažďovice zpracují vizi nakládání s řadou městských nemovitostí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
31.07.2015 11:55
Horažďovice (Klatovsko) - Horažďovice pracují na koncepci dlouhodobého nakládání s nemovitým majetkem. Šestitisícové město vlastní řadu nemovitostí, z nichž některé jsou zbytné. Součástí vize, o které chce radnice diskutovat s obyvateli, bude oprava a využití zámku, starého pivovaru, kina, kulturního domu, nebytových prostor i městských bytů, jichž má město kolem 700, což je nejvíce na počet obyvatel v Plzeňském kraji. ČTK to řekl starosta Michael Forman (Volba 2010).

    "Celý zámek chceme zrekonstruovat, což je investice za 50 až 100 milionů korun. Pokud bychom přestavovali vnitřek, odizolovávali, měnili topení, sociální zařízení a další, tak to bude přes 100 milionů korun, možná ke 200 milionům," uvedl. Nyní si to město nemůže dovolit, protože zásadními prioritami jsou oprava náměstí a stavba nového domu pro seniory, stavby za celkem 140 milionů Kč.
    Zámek bude využívat hlavně městské muzeum, které se v příštích letech zvětší o třetinu. Nyní zabírá polovinu památky. "Nová vedoucí má zajímavé plány," uvedl starosta. Pro dům dětí by chtělo město najít méně nákladné prostory. Také knihovna je v nevyhovujících vlhkých prostorách a město se bude zamýšlet nad tím, kam ji ze zámku přestěhovat. Jasněji bude poté, až bude schválená nová vize muzea.
    "Máme spoustu zajímavých věcí v depozitech, které lidé nemohou vidět a chceme je vystavit. Třeba hodně obrazů a předmětů hraběcího rodu Kinských i jejich osobní věci," uvedl. Město dále dostalo od řady lidí staré zemědělské stroje a techniku, které byly součástí působení aristokratického rodu v oblasti. "Chceme udělat muzeum toho, jak tu tehdy žili," uvedl Forman.
    Město bude provádět úpravy zámku postupně a chce v maximální míře využít veškeré dotace. K zámku patří parkánové zahrady, anglický ostrov a obora, které byly součástí panství. Park byl revitalizován před osmi lety z dotace, na oboru se radnice chystá.
    "Máme hodně nemovitostí, které je těžké udržovat a najít jim využití," řekl Forman. Město začalo pracovat na koncepci nakládání s nemovitostmi a nevylučuje prodeje některých z nich. V žádném případě to ale nebudou zámek, pivovar nebo domy na náměstí.
    Město bude s lidmi o záměrech diskutovat, aktuálně třeba o kině. "Je to strategické místo, ale úpravy by přišly na desítky milionů," řekl Forman. Horažďovice dále vlastní kolem 700 městských bytů. Jejich počet by podle starosty asi chtělo snížit.
0 komentářů
přidat komentář