Nový areál České mincovny má stát nejméně 150 mil.Kč

Vložil
ČTK
30.05.2015 05:05
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Nejméně 150 milionů korun bude stát Českou mincovnu plánovaná výstavba nového výrobního areálu v Jablonci nad Nisou, do něhož chce přestěhovat výrobu z pronajatých prostor v Jablonexu. Hlavním úkolem je zajistit financování, nejlépe developera. Mincovna chce stavbu splácet 15 až 20 let, což jí umožní investovat v případě potřeby i do nových technologií či strojního zařízení. U příležitosti podpisu trojstranné dohody o spolupráci s Libereckým krajem a Jabloncem to novinářům řekl ředitel mincovny Radek Šulta.

    Nová mincovna by měla v Jablonci vyrůst na místě nevyužívaného areálu bývalé porodnice. Objekty patří Libereckému kraji, který je nepotřebuje. Stoletou budovu se kraj snažil prodat od roku 2011. Původně za objekt žádal 25 milionů korun, žádná nabídka ale nepřišla, později se proto cena snížila na 18 milionů korun. Zájemce byl jediný, nakonec ale nezaplatil. "Jsme rádi, že se pro využití bývalé porodnice našel tak dobrý investor," poznamenal hejtman Martin Půta (STAN). Mincovna teď má do konce roku 2016 čas zajistit si pro nákladný projekt financování.
    Česká mincovna sídlí v Jablonci od roku 1993. V pronajatých prostorách, kde dnes podnik s více než půlmiliardovým obratem a 75 zaměstnanci působí, je oddělena administrativní a výrobní část. "Firmě se začalo lépe dařit a zaslouží si lepší prostředí," poznamenal Šulta. Nový areál by podle něj měl splnit parametry pro ražbu českého eura, pokud k tomu někdy dojde. "Chceme také aby byla mincovna více otevřená. Vznikne tam prohlídkový okruh, který by měl návštěvníkům ukázat 90 procent výroby a lidé si také budou moci některé činnosti vyzkoušet," vysvětlil ředitel.
    Plánovaný projekt si vyžádá změnu územního plánu, pro Jablonec bude ale výstavba nového závodu velkým přínosem. "Vidím několik pozitivních věcí - zejména upevnění spolupráce s Českou mincovnou, která je prestižním podnikem, jediným, kde se razí české mince," řekl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). Vyřeší se podle něj také bolavé místo u vjezdu do města, kde na místě zchátralých budov vyroste moderní a zajímavý výrobní areál. "Nová mincovna bude také významný turistický bod, myslím si, že zrovna tohle je provoz, který by do Jablonce mohl přitáhnout mnoho nových návštěvníků," dodal jablonecký primátor.
0 komentářů
přidat komentář