Chomutov pozastavil plán demolice městských lázní

Vložil
ČTK
21.04.2015 20:40
Chomutov

Chomutov - Chomutovská radnice pozastavila plán demolice městských lázní. Město chce, aby se k budoucnosti pustého objektu vyjádřili obyvatelé a architekti. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Šářka Schönová.

    Město v minulosti nabízelo areál k pronájmu. Nikdo budovu náročnou na provoz i nákladnou na spotřebu energií nechtěl, a to ani za symbolickou korunu ročně. Rozhodnuto už bylo o bourání. Nové vedení chce podle mluvčí prověřit všchny možnosti, které by mohly přispět k oživení objektu.
    V Chomutově se uskuteční 28. května od 15:00 workshop. "Cílem je získat od občanů města co nejvíce podnětů a nápadů pro využití objektu," uvedla Schönová. Akci zahájí vystoupení architekta a publicisty Adama Gebriana a připojí se i další odborníci.
    Hnutí PRO Chomutov, které teď vede koalici na radnici, v minulosti v roli opozice demolici kritizovalo. "Zničených budov má Chomutov ve své historii, bohužel i té nedávné, více než dost. Chceme dát městským lázním ještě šanci a byli bychom velmi rádi, kdyby nám občané pomohli najít řešení, které by umožnilo smysluplné, originální a ekonomicky racionální využití objektu," řekl primátor Daniel Černý (PRO Chommutov).
    Městské lázně v centru Chomutova byly 80. letech minulého století jedním z nejmodernějších sportovních areálů na severu Čech. Ke školnímu výcviku, vrcholovým i rekreačním plavcům sloužily přes 30 let. V roce 2012 je ve čtvrti Zadní Vinohrady nahradil akvapark.
    Podobný osud jako v Chomutově mají Vrbenského lázně v Ústí nad Labem. Moderní koupaliště postavil v roce 1931 pro své zaměstnance ve čtvrti Střekov továrník Georg Schicht. Veřejnosti i závodním plavcům sloužily lázně 60 let. Po nepovedené privatizaci už ale nebyly nikdy zprovozněny a od 90. let chátrají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články