Jablonec se brání vzniku ubytoven, vyhlásil stavební uzávěru

Vložil
ČTK
24.01.2015 11:45
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Nisou chce zabránit vzniku dalších ubytoven pro nepřizpůsobivé na území města. Vyhlásil proto od února stavební uzávěru, která výstavbě či kolaudaci dalších ubytovacích zařízení na území města zabrání. Platit bude do schválení nového územního plánu, nejdéle ale do konce roku, řekl dnes novinářům primátor Petr Beitl (ODS). Podobný způsob obrany proti novým ubytovnám a s tím souvisejícímu nárůstu kriminality už využily radnice třeba v Kladně nebo Příbrami.
    "Ubytovny, zvláště pro nemajetné lidi, vznikají velmi rychle a v době přípravy nového územního plánu se špatně pracuje s jejich regulací," vysvětlil primátorův náměstek pro rozvoj Lukáš Pleticha (ČSSD). Územní plán je podle něj už značně rozpracovaný a do doby, než bude schválen, pomůže s regulací právě uzávěra. "Dočasně zastaví transformaci objektů sloužících dnes jinému účelu na ubytovací zařízení," dodal Pleticha.
    Podle Beitla ve městě v poslední době ubytoven pro nepřizpůsobivé přibylo a město nemělo jak tomu zabránit. Důvodem jsou sociální dávky na bydlení, které podle primátora z ubytování takových lidí udělaly v posledních letech lukrativní byznys. Impulsem byla další ubytovna Impulsem byla podle něj pro město ubytovna v Podhorské ulici, jejímuž vzniku nedokázalo město zabránit. V tomto případě už ale uzávěra nepomůže, protože nemá zpětnou platnost.
    Radnice už dokonce zastavila prodej městských nemovitostí, které jsou ve špatném stavu. "Dřív jsme je prodávali s tím, že kupec se o ně bude starat lépe než město, a dokonce jsme umožňovali část kupní ceny investovat do vnějšího vzhledu, a fungovalo to," řekl Beitl. V minulosti se díky tomu podle něj stav mnoha domů výrazně zlepšil. Teď je tu ale nový fenomén, kdy se noví vlastníci snaží na objektech co nejvíc vydělat, aniž by do jejich úprav vložili jedinou korunu. Lidé tam podle něj často platí vysoké nájmy a přitom bydlí v nevyhovujících podmínkách.
    Jablonec se proto na problémové lokality s nepřizpůsobivými víc zaměří. Pracovní skupina už ve městě vytipovala 17 míst, která jsou problematická zejména z důvodu zneužívání systému sociálních dávek na bydlení. "Jedná se hlavně o obývané nemovitosti, které nevyhovují z hygienického hlediska a jejichž obyvatelé narušují soužití s ostatními obyvateli města," vysvětlil primátor. Jsou tam ale i lokality spojené s vyšší kriminalitou, jako je park v ulici 5. května, Tyršovy sady, oblast Liberecká-Budovatelů nebo okolí autobusového nádraží, kde chce radnice zvýšit dohled.
0 komentářů
přidat komentář

Související články