Památkáři opraví v lednickém parku šest historických mostů

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
22.12.2014 20:55
Lednice (Břeclavsko) - Památkáři opraví do března příštího roku v parku zámku v Lednici na Břeclavsku šest mostů vedoucích přes Zámecký rybník k vyhledávané vyhlídkové věži Minaret. Na sto let starých mostech, z nichž nejdelší jsou přes 30 metrů dlouhé, dělníci vymění dřevěné trámy, řekla dnes ČTK kastelánka Ivana Holásková.

    Práce přijdou na tři miliony korun a uhradí je památkový ústav. Park lednického zámku tvoří nejen vzácné dřeviny, ale i četné historické stavby. Jde o tzv. salety, které byly postaveny, aby jej krášlily. Ročně park navštíví 1,5 milionu lidí. Vstup do něj je celoroční a zdarma. K nejvýznamnějším saletům v tomto areálu patří šedesát metrů vysoká vyhlídková věž Minaret.
    Od zámku je vzdálený asi kilometr. Turisté se k němu dostanou přes Zámecký rybník, v němž jsou četné ostrůvky. Při procházce musí projít přes šest mostů, přičemž tři z nich jsou dlouhé mezi 20 až 30 metry a pochůznou plochu na nich tvoří trámy.
    "Některé z nich jsou uvolněné a zespodu značně prohnilé. Stezku k Minaretu přes rybník jsme museli uzavřít a všechny trámy vyměníme. Vše stihneme do jara příštího roku, než park zase zaplní stovky návštěvníků," doplnila kastelánka.
    Lednický zámek je spolu s parkem zapsaný od roku 1997 na seznamu památek UNESCO. Zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Letos jej navštívilo přes 373.000 turistů, což je o 42.000 více než loni.
0 komentářů
přidat komentář