Löschnerovo náměstí v Kadani získává novou podobu

Vložil
ČTK
20.12.2014 19:15
Petr Uhlík
Uhlík architekti

Kadaň (Chomutovsko) - Löschnerovo náměstí v Kadani získává novou podobu. Revitalizace prostranství přijde na zhruba 15 milionů korun, téměř 13 milionů z toho pokryje dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Přes zimu bude stavba zakonzervována a kompletně dokončena by měla být nejpozději v květnu příštího roku. Už teď je však větší část náměstí přístupná veřejnosti. ČTK to řekla vedoucí odboru výstavby Městského úřadu v Kadani Libuše Vydrová.
    "Chtěli jsme náměstí zprůchodnit a také zprůjezdnit co nejdříve, aby jeho rekonstrukce omezila provoz v centru jen po nejnutnější dobu," uvedla Vydrová. Přístupné jsou podle ní zhruba dvě třetiny náměstí. Zbytek bude dokončen na jaře, nejzazší termín pro odevzdání celého náměstí dodavatelskou firmou je květen.
    Původně nepříliš upravená travnatá plocha se rekonstrukcí promění v odpočinkovou zónu s malou kašnou a lavičkami, která bude od náměstí oddělena betonovými bloky se zabudovaným osvětlením. Úpravy zahrnují prostory mezi hasičskou zbrojnicí, obytným blokem na Rafandě a okolí kostela svaté Anny. "Vznikají nové chodníky, schodiště ke kostelu svaté Anny a vedle Rafandy, postupně je obnovována zeleň," uvedl Jan Šerák z městského odboru výstavby.
    Prostranství nese jméno kadaňského rodáka Josefa Wilhelma Löschnera, profesora lékařské fakulty UK v Praze a zakladatele moderní balneologie, tedy nauky o léčivých vodách a jejich účincích na lidský organismus. V letech 1865 až 1868 působil jako osobní lékař Františka Josefa I. a v roce 1870 mu byl udělen titul barona. Od roku 2009 ho v Kadani připomíná kamenný památník s pamětní deskou umístěný právě na náměstí nesoucím Löschnerovo jméno.
0 komentářů
přidat komentář

Související články