Majitel chátrající Ostravice chce při renovaci pomoc od města

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
26.11.2014 14:25
Ostrava - Nový majitel areálu bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia v Ostravě, který léta chátrá, chce na jeho obnově spolupracovat s městem. Komerční využití považuje jednatel společnosti RME Czech Nikos Boboras za nereálné. Město se diskusi o spolupráci nebrání, ale očekává, že mu majitel předloží konkrétní návrh či nabídku, což dosud neučinil. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

     "Myslím si, že město by k tomu mělo přistoupit trošku zodpovědněji. Už taky tím, že se dá říct, že vinu na tom (stavu) má i město," řekl novinářům Boboras. Tvrdí, že se objekty snaží udržet v  takovém stavu, aby dále nechátraly. Naznačil, že by objekty šlo využít například jako galerie či sídlo vědecké knihovny, které už léta chybí odpovídající objekt. Uvedl, že bez spolupráce s městem potažmo krajem není možné vrátit objekty do původního stavu.
     Boboras nevyloučil, že bude nucen dát kvůli špatnému stavu jediný objet, kteý není památkově chráněný, zdemolovat. Právě tento rohový objekt přitom lidé vnímají jako symbol někdejšího obchodního domu, přestože pod památkovou ochranou jsou až další dvě budovy, které na něj navazují.
     Vedení města se s pohledem majitele neztotožňuje. Rozpory jsou v pohledu na údržbu objektů. Podle města komplex budov v posledních měsících velmi zchátral a situace se od poslední kontroly z března radikálně zhoršila.
     Město proto podalo trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení z nedbalosti. Požádalo také stavební úřad centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, aby v objektech nařídil udržovací práce. Do objektů po dohodě s majitelem poslalo statiky, aby je posoudilo.
     "Statik potvrdil, že stav je tristní až havarijní a že stav objektů vyžaduje neprodlený zásah, udržovací a zabezpečovací práce. Samozřejmě je to první verbální výstup statika, předpokládám, že jeho zpráva bude hotová v horizontu dnů," uvedl Macura.
     Zdůraznil, že současný stav budov nemůže být dáván za vinu městu. "Netuším, jak by město mohlo být vinné za stav soukromého objektu," řekl.
     Majitel v úterý objekty při prohlídce zpřístupnil novinářům, úředníkům i  zájemcům z řad veřejnosti. "Musím říct, že jsem po dlouhé době viděla ty objekty zevnitř a jsem tím stavem zděšena," uvedla po prohlídce generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.
     Osobně se domnívá, že oba památkově chráněné objekty lze zachránit. Nárožní dům je podle ní ale ve špatném stavu. "Obávám se, že tento dům je asi pro město ztracen a je to velká škoda, protože je to opravdu jenom zanedbanou údržbou a lajdáckým přístupem vlastníka. Teď nemyslím toho současného, ale samozřejmě všech vlastníků, kteří se podíleli na devastaci tohoto bloku domů," řekla Goryczková.
     Vlastníkem budov je od jara RME Czech. Zkáza kdysi nejluxusnějšího obchodního domu ve městě začala v roce 2000, kdy se v něm při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy. Přidaly se spory města a obvodu s developerem a dřívějším vlastníkem objektů společností Amádeus Real a komplex tří historických budov, z nichž dvě jsou památkově chráněné, už léta chátrá.
0 komentářů
přidat komentář

Související články