V Kořenově se po rekonstrukci otevřela rozhledna Štěpánka

Vložil
ČTK
25.10.2014 18:55
Kořenov (Jablonecko) - V Kořenově na Jablonecku se dnes po rekonstrukci znovu otevřela nejstarší česká rozhledna Štěpánka. Více než 120 let stará kamenná věž stojí na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, výhledu si ale dnes návštěvníci příliš neužili, i na horách bylo totiž po celý den mlhavo. Chvílemi dokonce mizela i sama rekonstruovaná věž a vidět bylo jen mlhavý obrys. Přesto dnes k rozhledně dorazily stovky lidí.
    Otevření rozhledny bylo původně plánováno až na svátek 28. října. "Práce byly ale hotové, tak jsme nechtěli čekat, navíc byla na víkend dobrá předpověď," řekl dnes ČTK Jan Staněk, který se o památku stará. Předpovědi ale moc nevyšly. Hory zůstaly dnes po celý den v mracích. "Doufali jsme, že se to kolem poledne roztrhá, ale nezměnilo se to, snad to bude v neděli lepší," poznamenal Staněk. Rozhledna teď zůstane pro turisty otevřená i přes zimu, přístupná je denně kromě pondělí.
    Kamenná rozhledna s romantickým názvem Štěpánka stojí na zalesněném kopci Hvězda nad Příchovicemi. Měří 24 metrů a je nejvýše položenou rozhlednou Jizerských hor. Je také považována za nejkrásnější. Rekonstrukce jí vrátila původní podobu, kterou měla novogotická stavba před 122 lety v době svého otevření. Opravy tím ale neskončily. "Příští rok budou pokračovat, vyměnit je potřeba schodiště a dostane také nové osvětlení," uvedl Staněk. Vyžádá si to znovu zhruba dvouměsíční uzavření věže příští rok na podzim.
    Stavbu rozhledny zahájil v roce 1847 kníže Kamil Rohan, krátce nato byly ale veškeré stavební práce přerušeny. Podle pověsti tak kníže učinil proto, že mu stará cikánka předpověděla, že jakmile bude rozhledna dokončena, zemře. Celých 45 let tak stálo na Hvězdě šestimetrové torzo budoucí rozhledny, ze kterého turisté pozorovali východ slunce. Protože nedokončená věž přitahovala i zájem vandalů, koupil ji horský spolek z nedalekého Kořenova a nechal ji dokončit. Slavnostního otevření v srpnu 1892 se zúčastnilo několik tisíc lidí. Kníže Rohan mezi nimi však nebyl, měsíc na to zemřel, přesně jak mu cikánka předpověděla, bylo mu 91 let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články