Tenzegrity - pozvánka na workshop

doprovodný program k výstavě Nahraj! v lapidáriu Betlémské kaple

Zdroj
Archwerk
Vložil
Tisková zpráva
31.10.2014 09:20
Martin Kloda
ARCHWERK

Téma: Tenzegrity - konstrukční princip a prostorové modely

Termín: 31. října 2014 od 15:00 do 19:00
hodin

Motto: Je možné pospojovat konstrukci z tyčí a lan tak, že se tyče navzájem nedotýkají. Samy na lanech levitují ve vzduchu.

V roce 2012 jsme ve spolupráci s atelierem e-MRAK (dnes HAMR - Huť Architektury Martin Rajniš) realizovali tenzegritní kopuli jako veřejné ohniště v areálu rozhledny Bára na Podhůře u Chrudimi. Zvolili jsme uzavřený model dvanáctistěnu, který jsme modifikovali pro naše potřeby.
Tenzegritní konstrukce ale umožňují téměř nekonečné množství prostorových variant a upořádání. Základní princip je jednoduchý - jen tyče a táhla bez náročných prostorových styčníků. Náročná na představivost je naopak prostorová expanze konstrukce, ve které vše souvisí se vším.

Z vlastní zkušenosti víme, že nejtěžší je první "osahání" způsobu vytváření konstrukce.
Proto jsme se rozhodli připravit odpolední workshop přímo v prostoru lapidária, seznámít účastníky s konstrukcí a prostorovým rozvíjením tenzegritů a umožnit všem samostatné experimentování s tenzegritními modely.

Workshop rozdělíme na tři fáze, úvodní představení experimentálních konstrukcí, zejména zkušeností s tenzegritní kopulí v Chrudimi, poté přijde na řadu teorie tenzegritů a nakonec samostatné vytváření modelů.

Uvítáme, když účastníci workshopu instalují svá dílka na oblíbeném místě, pokud možno ve veřejném prostoru, a nasdíli fotografie modelů na sociálních sítích.
Tím se může dosah workshopu a povědomí o tenzegritních konstrukcích rozšířit mnohem dál, než umožňuje organizace vlastní akce.

Materiál - překližkové tyčky 15 cm, klobouková guma bude k dispozici na místě
Workshop a vstup na výstavu Nahraj! je pro účastníky zdarma.
Počet účastníků je omezený – optimálně 30, maximálně 50 osob z řad studentů a veřejnosti
Registrace e-mailem: martin.kloda@gmail.com

Výstava Nahraj! - akce a experiment v české architektuře vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR, výstavu pořádá Galerie Jaroslava Fragnera, atelier ARCHWERK a FA ČVUT.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články