Architekti vyzývají kandidáty do voleb k lepší péči o prostředí

Vložil
ČTK
20.09.2014 13:00
Praha

"V poslední době se mezi politiky zvedl zájem o umisťování pomníků, naneštěstí však převážně v kýčovité podobě," konstatuje Petr Lešek.
Praha - Zvýšený zájem zastupitelů o strategický plán, jasný a srozumitelný územní plán, odpovědnou správu obecního majetku, včasnou přípravu projektů pro dotace a působení městského architekta požaduje po kandidátech do obecních zastupitelstev Česká komora architektů (ČKA). Před komunálními volbami oborové sdružení upozorňuje na nedostatečné reflektování tématu architektury a péče o kulturní prostředí ve volebních programech jednotlivých stran i politiků samotných.
    "Péče o bezprostřední prostředí se odráží na kvalitě našeho života, a proto by jí měla být přikládána nemalá váha," říká architekt Petr Lešek, autor programu Architektura pro komunální politiku. Sestává z deseti důvodů, proč by měla být architektura tématem komunálních voleb. "Politikům se je vyplatí zařadit do svých programů a občané by je od svých zástupců měli vyžadovat."
    "Náš svět se skládá ze vztahů a prostředí, ve kterém se tyto vztahy odehrávají. Většina politiků se bohužel primárně soustředí na vztahy. Neuvědomují si, že kvalitní prostředí přitahuje občany a živí aktivitu ve městech a obcích," vysvětluje architekt.
    ČKA dlouhodobě upozorňuje na výhody architektonických soutěží. Většina obcí ale vybírá zpracovatele veřejných projektových zakázek pouze podle ceny, bez ohledu na kvalitu. "Kvalitní projekt přitom zahrnuje nejen cenu budoucí stavby, ale i ekonomiku stavby a jejího provozu," upozorňuje Lešek. Pro výběr projektantů strategického plánu, územního plánu, urbanistických studií, veřejných prostranství i budov a výtvarných intervencí proto ČKA doporučuje využít tento typ soutěže s předkládáním návrhů, a to zejména pro její transparentnost a možnost odborného hodnocení.
    Obce by neměly podceňovat ani vzdělávání občanů v zájmu a péči o prostředí. To vede k pasivitě, lhostejnosti a brání identifikaci s prostředím a hrdosti "být odtud". Jako smutné specifikum většiny měst a obcí v posledních 25 letech vidí Lešek i rezignaci na výtvarné intervence do prostředí a regulaci reklamy. "V poslední době se mezi politiky sice zvedl zájem o umisťování pomníků, naneštěstí však převážně v kýčovité podobě," konstatuje.
    ČKA se podílela také na dokumentu Politika architektury a stavební kultury, který by měl podobně jako v ostatních zemích pomáhat veřejným institucím, jak postupovat v podpoře a prosazování kvalitní architektury. Do konce roku by jej měla projednat vláda. Dokument by také mohl upravit pozici městského architekta, kterého dnes má jen málo českých měst. ČKA mezi nimi pozici hlavního architekta propaguje. Pomáhají k tomu pozitivní příklady - v Hradci Králové, Litomyšli či Ostravě, o zřízení této pozice uvažuje Český Krumlov. Někteří politici tuto funkci ale zřídit nechtějí právě proto, že by zasahoval do jejich práce.
0 komentářů
přidat komentář