Ocenění Lidová stavba roku ve Zlínském kraji putuje do Zlámance

Vložil
ČTK
18.09.2014 23:05
Zlín

Lidová stavba Zlínského kraje: obnova venkovské usedlosti ve Zlámanci; zdroj kr-zlinsky.cz
Zlín - Zlínské hejtmanství dnes udělilo uznání Lidová stavba roku za příkladnou obnovu lidové architektury v regionu manželům Vladislavě a Karlu Říhovým, kteří opravili venkovskou usedlost ve Zlámanci na Uherskohradišťsku. ČTK to sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Sýkorová Dvorníková. Vedle uznání získali vítězové odměnu 50.000 korun.

    Odborná komise, která o udělení titulu rozhodla, označila obnovu stavení ve Zlámanci za úspěšný příklad revitalizace obytného domu. "Postupná obnova celého areálu ukazuje, že lze skloubit požadavek na uchování kulturně-historických hodnot objektu s požadavky na moderní bydlení a nároky uživatelů," uvedla Sýkorová Dvorníková.
    Mladí manželé Říhovi se pustili do oprav díky paní Vladislavě. "V našem případě platí: Za vším hledej ženu. Když jsem poprvé do toho stavení přišel, říkal jsem si: V žádném případě!" přiblížil Karel Říha, kterému naopak manželka poděkovala za to, že martyrium spojené s rekonstrukcí vydržel, ale že také sám iniciativně přemýšlel, jak si s čím poradit a jak co s důvtipem vyřešit.
    Vítěze i další účastníky klání ocenil hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). "Mám v hluboké úctě lidi, kteří, když stojí před rozhodnutím, jestli raději starou lidovou stavbu zbourat, přece jen zvolí tu po všech stránkách náročnější cestu opravy. Často musí přesvědčit své okolí, nebo i obhájit toto rozhodnutí, jedná-li se o obecní majetek," poznamenal Mišák.
    Kraj soutěž pořádá od roku 2008. Ocenil například majitelky Mikuláštíkova fojtství v Jasenné na Zlínsku, vlastníky staveb ve vesnické památkové rezervaci Veletiny - Stará Hora na Slovácku, souboru staveb Šenku v Karolince na Vsetínsku a také majitele obnoveného objektu v Komni na Uherskohradišťsku.
    Hejtmanství chce poukázat na to, že je možné stavby lidové architektury opravit tak, aby sloužily vlastníkovi, hodily se do současné doby, byly hezké a spoluutvářely ráz regionu, ale zároveň aby také byly dokladem řemeslné zručnosti a toho, k čemu původně sloužily. Odborná komise tak objekty hodnotí podle stavebních postupů, zachování původního účelu i autentičnosti budov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články