Den architektury v Plzni otevře moderní interiéry, i soukromé

Vložil
ČTK
18.09.2014 22:25
Plzeň

Plzeň - Prohlídky unikátních a jinak běžně nepřístupných moderních interiérů mohou absolvovat zájemci v Plzni. V neděli 5. října, kdy se koná Den architektury, se jim otevře celkem 11 objektů. Provádět budou uživatelé budov i architekti. Lidé se podívají například do moderního atletického stadionu na Skvrňanech, do Onkologického centra Fakultní nemocnice Plzeň, domů ve Zruči, požární stanice na Košutce, řekl ČTK Marek Sivák ze společnosti Plzeň 2015, jež akci v Plzni organizuje.

    "Letos jsme se zaměřili na současnou plzeňskou architekturu očima tvůrců i uživatelů," uvedl. Podle Siváka společnost vypsala před časem veřejnou výzvu, aby architekti po dohodě s investory plzeňské objekty postavené po roce 1989 do akce přihlásili, reakce byla poměrně vstřícná.
    Ze soukromých budov se lidem otevře například rodinný dům v Bručné, za třípatrovým objektem ve svahu stojí ateliér RAP architekti. Přístupný bude také rekonstruovaný byt v domě z 60. let ve Chválenické ulici v Plzni na Slovanech, v němž architekti Jiří Zábran a Tereza Nová vyčistili a prosvětlili dispozici a byt zařídili jednoduchými sestavami nábytku na míru, které kontrastují s retro prvky z období vzniku domu.
    Zájemci si také prohlédnou řadové domy ve Zruči, ty se podle Nové právě dokončují, je na ně řada kladných i záporných reakcí. "Architekt Libor Monhart z ateliéru FACT provede vilou Na Skalce, což je novostavba z roku 2000 na okraji vilové zástavby při řece Radbuze. Je koncipována jako dvě funkčně i materiálově odlišné hmoty, tedy obytný dřevěný 'most' tvořený lepenou konstrukcí a dřevěnými nosníky a železnobetonová věž," řekl Sivák.
    Z veřejných objektů je v nabídce objekt radnice na Slovanech od studia AVE i centrální požární stanice od stejného týmu, onkologické centrum fakultní nemocnice, které navrhl kolektiv autorů z kanceláře K4, zrestaurovaná varna Plzeňského Prazdroje, budova Fakulty dějin a umění Ladislava Sutnara a Dům hudby, v němž se uskuteční závěrečná beseda.
    Prohlídky se uskuteční od 14:00, 15:00 a 16:00, budou půlhodinové. Kapacita je vždy 20 až 30 osob, nutná je rezervace. Den architektury se uskuteční v 55 českých a slovenských městech, konat se bude 115 komentovaných prohlídek.
0 komentářů
přidat komentář