Litomyšl otevřela opravené zámecké návrší za 412 milionů

Vložil
ČTK
14.09.2014 20:10
Litomyšl (Svitavsko) - Město Litomyšl dnes slavnostně otevřelo 11 opravených objektů na zámeckém návrší. Tři roky trvající revitalizace návrší přišla na 412 milionů korun a šlo tak o největší investiční projekt v novodobé historii desetitisícového města. Investice byla hrazena z evropského Integrovaného operačního programu. Areál by se měl stát nadregionálním centrem kultury, vzdělávání a společenského života, uvedla pro ČTK mluvčí radnice Michaela Severová.
    Stavbaři z firmy Hochtief opravili zámecký pivovar, jízdárnu, kočárovnu, stáj, konírnu, piaristickou kolej, piaristický kostel, park, první a horní nádvoří a předzámčí. Na projektu se podílely čtyři architektonické týmy. Samotný areál renesančního zámku je od roku 1999 zapsán na prestižním seznamu památek kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
    Zázemí na zámeckém návrší již nyní využívá například obecně prospěšná společnost Centrum pro restaurování, Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, organizace Smetanova Litomyšl či Národní památkový ústav. V rámci projektu vznikla také Škola na zámku, která propojuje zážitkovou pedagogiku a genius loci lokality. Připravuje pro žáky základních a středních škol programy zaměřené na hudbu, výtvarné umění, architekturu, historii nebo environmentální výchovu.
    V piaristickém kostele Nalezení svatého Kříže je umístěna výstava diecézního muzea nazvaná Andělé na návrší, v konírně labyrint pro děti, stáj slouží jako prostor pro větší kulturní a společenské akce. Regionální muzeum má v nové půdní vestavbě pivovaru depozitáře a dílny, v pivovaru také funguje Evropské školicí centrum zřízené městem Litomyšl a organizací YMCA.
    Rozsáhlou opravu by potřeboval i samotný zámek. Památkářům se však zatím nepodařilo sehnat na stavební práce peníze. "Dřívější odhad nákladů byl mezi 200 až 250 miliony korun," uvedl nedávno místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar (KDU-ČSL). Podle něj by se mohlo podařit získat dotaci na opravy zámku v novém programovacím období Evropské unie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články