Před 105 lety zemřel autor ND v Praze Josef Zítek

Vložil
ČTK
01.08.2014 09:35
Praha

Josef Zítek

Praha - Za nejvýznamnějšího českého architekta 19. století bývá označován architekt Josef Zítek, od jehož úmrtí uplyne 2. srpna 105 let. Nejvíce proslul jako autor stavby pražského Národního divadla, podepsán je například i pod návrhy muzea v německém Výmaru, karlovarské Mlýnské kolonády, hlavní budovy pivovaru v Petrohradu na Lounsku a spolu s Josefem Schulzem navrhl pražské Rudolfinum a podílel se například i na novogotické přestavbě Sovových mlýnů v Praze.

    Josef Zítek se narodil 4. dubna 1832 v Praze v Karlíně. Studoval pražskou a později též vídeňskou polytechniku a ve Vídni také akademii výtvarných umění. V roce 1858 dostal státní stipendium na studijní cestu do Itálie, která výrazně ovlivnila jeho pozdější dílo. Mezinárodní renomé získal na zakázce Zemské galerie a muzea ve Výmaru, kterou realizoval v letech 1863 až 1868. Mezitím se stal i profesorem na pražské polytechnice.
    Ač mluvil převážně německy, byl Zítek považován za velkého vlastence. V letech 1868 až 1881 tak podle jeho návrhu a pod jeho dohledem vyrostla na pražském vltavském nábřeží monumentální novorenesanční stavba divadla. Po požáru ze srpna 1881 dokončení a přestavbu divadla řídil Zítkův žák a spolupracovník Josef Schulz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články