Divadlo Continuo postaví nové sídlo za 28 mil. Kč

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
24.07.2014 21:40


Malovice (Prachaticko) - Divadlo Continuo postaví za 28 milionů korun ve svém sídle v Malovicích nový multifunkční sál a zázemí pro diváky a herce a zrenovuje původní objekty. Stavět se začne v říjnu a hotovo musí být v květnu 2015. Novinářům to dnes řekl umělecký vedoucí souboru Pavel Štourač. Renovace bude z 85 procent podpořena z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

    Divadlo dnes renovaci symbolicky zahájilo dnem otevřených dveří svého sídla ve Švestkovém dvoře a čtyřdenním festivalem RE:START Malovice 35.
    "Nejdříve je třeba vytvořit základní infrastrukturu, to znamená vodu, odpady, elektriku, vyřešit topení, a potom začne vznikat prostor, který bude sloužit divadelnímu provozu," popsal Štourač. Celý objekt bude v půdorysu kopírovat klasický jihočeský statek se severním a jižním křídlem a na západě s velkou stodolou.
    Současná stodola ustoupí větší, která bude celá ze dřeva a vevnitř bude univerzální multifunkční prostor. V původních dvou křídlech bude zázemí divadla - ateliéry, dílny, kuchyně a divadelní klub, kanceláře a sociální vybavení. V půdních vestavbách vzniknou ateliéry pro dětské dílny i pro výrobu kostýmů a masek. Ubytování projekt neřeší, dotační titul to neumožňuje. Deset členů souboru bude nadále žít v maringotkách, které na své náklady upravují.
    Letošní letní projekt se poprvé odehraje přímo v prostorách Švestkového Dvora. Výsledky tvůrčích dílen, které od 10. do 23. července vedli ve Švestkovém Dvoře členové souboru, nemají na rozdíl od minulých let formu jednoho celovečerního představení, ale několika menších performancí a instalací. Ode dneška do neděle se budou odehrávat v celém prostoru a okolí Švestkového Dvora.
    "Kromě toho uvedeme na festivalu dvě naše nejnovější inscenace - Den osmý a U zdi - a řadu divadelních představení a koncertů souborů a seskupení, které jsou spojeny s více než dvacetiletou historií našeho divadla," uvedl k dramaturgii Štourač. Diváci se mohou těšit na Buchty a loutky, Ridinu Ahmedovou, bývalého člena souboru Jakuba Škrdlu, spoluzakladatele Continua Dominika Tesaře či slovenskou kapelu Longital.
    Divadlo Continuo vzniklo v roce 1992 na pražské DAMU, ve svých projektech propojuje pohyb, tanec a fyzické herectví s postupy loutkového divadla, živou hudbou a výraznou výtvarnou stylizací.
    Ve své tvorbě se soubor systematicky věnuje i projektům divadla v netradičních prostorech, ať už jsou to ulice či dvory domů, staré tovární prostory, krajina, rybník nebo vlak.
0 komentářů
přidat komentář

Související články