Na byt podle Loose a badatelnu žádá galerie v Plzni 30 milionů

Vložil
ČTK
23.07.2014 14:05
Plzeň

Plzeň - Západočeská galerie v Plzni požádala o zhruba 30 milionů korun na restaurování cenného interiéru navrženého podle koncepce Adolfa Loose v domě na Klatovské 110. Peníze chce získat z Norských fondů. Galerie chce v objektu také vybudovat badatelské centrum architektury Plzeňského kraje včetně expozice a prostor pro kulturní akce. Pokud se žádostí o dotaci neuspěje, bude projekt realizovat postupně po menších částkách. ČTK to dnes řekl ředitel galerie Roman Musil.
    "Pokud bychom peníze získali, můžeme očekávat velký skok v celkové rekonstrukci, zaplatit by se dala většina prací," uvedl. Peníze z Norských fondů by podle něj bylo možné získat v následujících dvou letech.
    První fáze rekonstrukce začala v objektu loni, kdy galerie od svého zřizovatele, Plzeňského kraje, získala 4,7 milionu Kč, letos má čtyři miliony, na rok 2015 kraj přislíbil tři miliony korun. Právě na penězích od kraje by galerie byla závislá, pokud s žádostí neuspěje. Podle Musila na žádosti pracovala několik měsíců. "Šlo o jeden z nejsložitějších dotačních mechanismů, jež jsme absolvovali," uvedl.
    Podle kurátora sbírky architektury Západočeské galerie Petra Domanického by měla být restaurována do původní podoby zásadní část někdejšího bytu podle koncepce slavného architekta. "Hlavní halu doplní i repliky nábytku, mělo by tak jít o úplné uvedení prostoru do původní podoby. Podobným způsobem by původní podobu měly připomínat i další místnosti bytu," uvedl Domanický. Ne všechny pokoje ale budou detailně obnoveny tak, jak kdysi vypadaly. Zůstane v nich, co se dochovalo, a poskytnou prostory pro zázemí badatelnym, součástí by měla být malá expozice, archiv pro badatelské centrum. "V druhé části domu, už mimo slavný bytový interiér, by mělo vzniknout další zázemí pro badatelské centrum a veřejnost, tedy kavárna, prodejna knih, vstupní hala, podstatnou část bude tvořit i prostor pro práci se školní mládeží, dětmi," uvedl Domanický.
    Interiér si dle Loosovy koncepce nechal udělat plzeňský podnikatel, spolumajitel továrny Oskar Semler, architektem byl Loosův žák Heinrich Kulka. Interiér pochází z let 1932 až 1934.
    Galerie interiér částečně ukáže veřejnosti v roce 2015, kdy bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články