Kláštery v Č. Krumlově se navzdory problémům podaří obnovit včas

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
23.07.2014 13:55
Český Krumlov

Český Krumlov - Obnovu klášterů minoritů a svaté Kláry v Českém Krumlově, kterou provázely od roku 2010 problémy, se podaří stihnout včas, dotace nepropadne. Hotové jsou bourací práce, řemeslníci odvodňují budovy, pracuje se na omítkách a v průběhu srpna nastoupí restaurátoři. Na stavbě denně intenzivně pracuje kolem 80 lidí. ČTK to dnes řekla zástupkyně investora Kateřina Slavíková. Radní museli v březnu na dotovaný projekt za 323 milionů korun opakovat výběrové řízení. Hotov musí být do června 2015.
    "Při bouracích pracích stavbaři nenarazili na žádné nepříjemné překvapení, které by zdrželo harmonogram prací. Naopak příjemným překvapením byl nález původní, nejspíš pozdně gotické cihlové dlažby pod betonem v ambitech," uvedla Slavíková.
    V klášteře minoritů, jehož majitelem jsou křižovníci s červenou hvězdou v Praze, se pracuje na konventu, kostele a v klášterních zahradách. V areálu nadále bude působit výtvarná škola, která získá další prostory, obnoven bude kostel, který se stane součástí prohlídkové trasy, a v zahradách se buduje zázemí pro společenské akce i návštěvníky. Restaurátoři po ukončení odvolacích lhůt výběrového řízení nastoupí do kaple svatého Wolfganga, čeká je i náročná obnova maleb v křížové chodbě. Více stavebních prací je ve zdevastovaných objektech klarisek.
    Radnice už má zpracována detailní libreta k expozicím. Budou interaktivní a zacílené na děti a mládež. Jedna z nich se věnuje historii klášterů, další misijním cestám nebo třeba pivovarnictví, další prostory se stanou centrem středověkého umění. Vznikne řada řemeslných dílen.
    Město projektový záměr revitalizace klášterů schválilo v září 2008, o dva roky později podepsal tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch rozhodnutí o udělení dotace z Integrovaného operačního programu (IOP). Od počátku ale projekt provázejí problémy, které začaly anonymními udáními už při výběru dodavatelů projektové dokumentace. Úzké zájmové skupiny se podle starosty Dalibora Cardy (ČSSD) snažily projekt obstrukcemi zastavit a s areálem klášterů naložit jiným způsobem. Naposledy ministerstvo pro místní rozvoj prodloužilo jeho ukončení o 14 měsíců do 30. června 2015.
    Kláštery minoritů a klarisek byly založeny v polovině 14. století. Nacházejí se v prvním meandru Vltavy v sousedství hradu a zámku. Se záchranou klášterů radnice začala před 18 lety. Před zahájením projektu do záchrany staveb investovala na 20 milionů Kč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články