Rabínský dům v Tachově je kulturní památkou, areál čeká obnova

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.07.2014 09:50
Tachov

Alfred Grotte, synagoga (zbořena) a rabínský dům (vpravo), Tachov, 1911 - 1912

Tachov - Dokladem židovského osídlení na Tachovsku, které se datuje nejméně už od konce 15. století, je rabínský dům v ulici pod centrálním náměstím v Tachově. Ministerstvo kultury ho vyhlásilo novou kulturní památkou. Oba majitelé a občanské sdružení Synagoga Tachov chtějí dům opravit a obnovit celý areál se zahradou. ČTK to řekla Jana Tichá, mluvčí Národního památkového ústavu.

    Rohová budova rabínského domu, v níž byly úřadovna rabinátu, zasedací síň, učebna a byty zaměstnanců náboženské obce, byla spolu se sousední dnes již neexistující synagogou postavena v letech 1911 až 1912 jako zděná dvoupodlažní stavba s obytným podkrovím. Na jižní a východní straně na dům navazuje secesně oplocená zahrada, v níž původně stála synagoga vypálená během "křišťálové noci" v listopadu 1938.
    "Autorem návrhu areálu byl architekt Alfred Grotte, vynikající znalec středoevropské synagogální architektury," řekla Tichá. Byl projektován v moderním slohu, vycházejícím z pozdní secese, synagoga a rabínský dům byly sjednoceny použitými prvky a propojeny.
    Architekturu domu dodnes zvýrazňuje dvojice strmých trojúhelníkových štítů na východní a severní straně. V interiéru se dochovala většina původních konstrukcí i řada uměleckořemeslných prvků jako zábradlí, okenní a dveřní výplně, dlažba, dřevěné obklady dveří v bývalém bytě rabína. Občanské sdružení Synagoga Tachov připravuje celkovou rekonstrukci a rehabilitaci areálu, uvedla Tichá.
    "Vlastník chce celou zahradu zpřístupnit veřejnosti. Postupně to dává do původního stavu," řekla Lenka Líbalová z odboru památkové péče tachovské radnice. Se sdružením, které se o obnovu stará, je podle ní "výborná spolupráce"; kooperuje také s tachovským muzeem. V zahradě plánuje sdružení vytyčit půdorys synagogy i zbytek původních hradeb podle dobových dokumentů. Rychlost opravy bude záležet na financích. Žádají o dotace, ale dnes ty částky nejsou velké, řekla.
    Podle Líbalové je areál součástí městské památkové zóny. "Město jeho obnovu velmi vítá. Jednáme s vlastníkem a sdružením. Sdružení už letos získalo první dotaci z Plzeňského kraje, a to 50.000 korun na obnovu oken a dveří a výplní," řekla.
    V Tachově je ještě jedna židovská památka. Jde o židovský hřbitov v Plzeňské ulici pod rapotínským sídlištěm. Jde o kulturní památku v majetku židovské obce, která plánuje jeho obnovu.
    Za první pololetí roku bylo ministerstvem prohlášeno za kulturní památku 43 staveb. V Plzeňském kraji ještě ocelový most přes Manětínský potok, činžák v Plzni a vodní mlýn v Zahrádce.

0 komentářů
přidat komentář

Související články