Praha plánuje analýzu památkové rezervace, potrvá tři roky

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
22.04.2014 20:50
Praha

Praha - Praha si nechá vytvořit analýzu Pražské památkové rezervace. Dokument by se měl stát návodem pro památkovou ochranu centra v příštích letech. Zadání zakázky za osm milionů korun dnes schválila rada hlavního města. Náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) ČTK řekl, že příprava analýzy zabere asi tři roky, stát bude osm milionů korun.

    Problémem současné památkové ochrany je podle Novotného pojetí Prahy jako celku. "Město vnímáme jako plochu, která je na tom stejně. Ale ona na tom stejně není," řekl Novotný. Jednotlivé části města vznikaly v různých obdobích a jsou různě významné.
    Situaci podle něj navíc komplikuje zákon o památkové péči. Při rozhodování o rekonstrukci domu má hlavní slovo památkář. Jiný pracovník památkové péče ale může mít na záležitost opačný názor a rozhodnutí bude stále vydáno na základě zákona, poznamenal Novotný. "Pokud je zákon natolik vágní, že umožňuje mít ke každé jednotlivosti více názorů, nezbývá než přijmout precizní dokument," řekl náměstek primátora.
    Žadatelé o rekonstrukce budou díky analýze již předem vědět, "co je možné a co možné není". Opatření by také podle Novotného mělo snížit možnost korupčního jednání.
    Architektonická a urbanistická analýza Pražské památkové rezervace bude zpracována detailně a zabývat se bude každým domem v památkové rezervaci. Popsat má současný stav, zabývat se bude jejich vývojem nebo autentičností jednotlivých architektonických celků.
    Celá zakázka by město měla stát osm milionů korun. Ještě letos by mohla být spuštěna první etapa za dva miliony korun, následovat budou další tři. Studie by mohla být dokončena v roce 2016. "Věříme, že k její realizaci získáme nejpovolanější z povolaných," dodal Novotný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články