Do 2. kola soutěže na expozici v Ústí postoupily 4 návrhy

Vložil
ČTK
15.04.2011 21:25
Ústí nad Labem - Z téměř tří desítek návrhů expozice česko-německých vztahů v českých zemích v Muzeu města Ústí nad Labem vybrala porota čtyři, které postoupily do druhého kola. Podle Blanky Mouralové, ředitelky sdružení Collegium Bohemicum, které expozici v nově opravené budově muzea připravuje, si architekti s dodáním soutěžních návrhů dávali na čas.
    "Nejdříve jsme se hodně báli, přestože nás zkušení architekti uklidňovali. Říkali nám, že návrhy obvykle chodí na poslední chvíli. Netušili jsme, že to znamená poslední dvě hodiny," sdělila dnes ČTK Mouralová. Včas to stihli autoři 29 návrhů, jeden dorazil do kanceláře Collegia v ústecké Brněnské ulici pozdě.
    Podle Mouralové začali porotci na Větruši rozhodovat v půl deváté ráno a rozhodovali až do devíti do večera. "Každý soutěžící odevzdal čtyři panely předepsaného formátu 100 na 70 centimetrů," uvedla. Porotci měli hodinu a půl, aby si zapsali, co a proč se jim líbí. V prvním ze tří vyřazovacích kol dali stranou 12 z 29 přijatých návrhů.
    "Strhla se diskuse o tom, jak se ve výstavě má zacházet s exponáty a jaký se čeká divácký dojem. Jeden velmi krásný návrh by vytvořil spíše pomník než pestrou expozici. Další návrh přinášel dramatické a dobře zvládnuté scény, nepotřeboval ale téměř žádné exponáty," popsala návrhy ředitelka sdružení.
    Do druhého kola postoupily čtyř návrhy. Řešitelé v něm nedostanou jen informace o jednotlivých místnostech expozice jako v prvním kole, ale také fotografie a rozměry předmětů. Podle Mouralové se také dozvědí, jak má konkrétní místnost promluvit k  návštěvníkům.
    "Collegium Bohemicum poprvé svůj koncept, na kterém pracovalo dva roky, předložilo odborníkům z jiného oboru. Architekti myslí jinak než historici nebo muzejníci. Ukázali ale, že koncept pochopili a dokázali převyprávět po svém," podotkla Mouralová.
    Návrhy sdružení vystaví v  rekonstruovaném muzeu od 29. června, včetně vyjádření poroty k nim. Vítězný autor dostane odměnu 250.000 korun.
    Expozice bude umístěna ve dvou patrech na ploše 1500 metrů čtverečních. Nejde o expozici o česko-německých vztazích v mezinárodním smyslu, ale o dějiny soužití česky a německy mluvících obyvatel v českých zemích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články