Kritik čínského režimu Aj Wej-wej je obviněn z krácení daní

Vložil
ČTK
15.04.2011 14:25
Peking - Známý kritik čínského režimu Aj Wej-wej, který byl nedávno zatčen a je pravděpodobně ve vazbě, je vyšetřován kvůli údajnému krácení daní a ničení účetních dokumentů. Oznámily to dnes hongkongské noviny Wen Wei Po podporované Pekingem.

    List s odvoláním na nejmenované vládní činitele uvedl, že Aj je také vyšetřován kvůli šíření pornografie po internetu a bigamii. Umělec má prý syna se ženou, která není jeho manželkou. S úřady prý Aj spolupracuje, i když tak zprvu odmítal učinit, poté co byl 3. dubna zatčen na letišti v Pekingu, odkud chtěl odletět do Hongkongu.
    Rodina třiapadesátiletého avantgardního umělce obvinění odmítá. Vláda se prý Aje snaží potrestat za jeho sociální aktivismus.
    Proti uvěznění Aje již dříve protestovaly Spojené státy, Británie a Francie. Jeho okamžité propuštění požadovala Amnesty International a další organizace na obranu lidských práv.
    Aj nedávno oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Chtěl prý otevřít své studio v Německu a žít tam, aby se zbavil šikanování a pronásledování čínských úřadů. Krátce poté byl zatčen.
    V minulosti Aj například označil čínské vůdce za gangstery a v posledních letech obhajoval humanitární případy. Jako designér se podílel na koncepci futuristického ztvárnění architektonické chlouby Pekingu, národního olympijského stadionu známého jako Ptačí hnízdo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články