O post ředitele NG se uchází také bývalý Bémův poradce

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
13.04.2011 20:25
Praha

Praha - O post ředitele Národní galerie se vedle historika umění Jiřího Fajta, šéfa Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela uchází i bývalý poradce tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma Michail Odarčenko. Výběrová komise dnes na ministerstvu kultury otevřela obálky s přihláškami a všechny čtyři uchazeče poslala do dalšího kola. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík.
    Pohovory s nimi zahájí 5. května, nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu.
    Dosavadní ředitel Milan Knížák, který galerii vede od roku 1999, se do výběrového řízení nepřihlásil. Trojice Fajt, Pokorný a Rösel se účastnila konkurzu už loni. Výběrová komise tehdy doporučila ministru kultury Václavu Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten tak ale neučinil a rozhodnutí přenechal na svém nástupci. Nový ministr Jiří Besser (za TOP 09) konkurz zrušil a vypsal nový.
    Odarčenko jako čtvrtý kandidát na šéfa Národní galerie je pro mnohé překvapením. Pro lidi, kteří se kulturou dlouhodobě zabývají, je to jméno neznámé, řekla ČTK ředitelka organizace ProCulture Marta Smolíková. Moc o něm prý nevěděli ani členové výběrové komise.
    Z veřejně dostupných zdrojů lze zjistit, že Odarčenko působil jako šéf Bémových poradců. Byl také spoluautorem novely zákona, který překvalifikoval sprejerství z přestupku na trestný čin. V letech 1999 až 2007 byl místopředsedou správní rady Nadačního fondu Brána jazyka pootevřená při základní škole v pražské Vojtěšské ulici. Od odchodu z pražského magistrátu působí jako poradce v oblasti podnikání a řízení.
    Ministerstvo kultury čelilo kritice, že s výběrovým řízením příliš nespěchá a že jeho konání není dostatečně transparentní. Členové komise, kteří se dnes sešli i s ministrem Besserem, si odsouhlasili, že její složení bude oficiálně zveřejněno a že budou o novém generální řediteli hlasovat veřejně.
    V komisi zasedli mimo jiné kurátor Jiří Machalický, děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík, historik umění Lubomír Slavíček, ekonom Radek Špicar a historik umění Ladislav Kesner ml.
    Milan Knížák by měl zůstat generálním ředitelem do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měli Knížák a jeho nástupce předávat agendu.

    Seznam členů komise:


    - Anna Matoušková, náměstkyně ministra (předsedkyně komise)
    - Ladislav Kesner, člen komise ministra pro otázky galerií
    - Eva Dittertová, předsedkyně Asociace muzeí a galerií ČR
    - Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy
    - Lubomír Slavíček, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
    - Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a.s.
    - Jiří Machalický, historik umění
    - Michaela Vojtová, ekonomická náměstkyně ministra kultury
    - Hana Červenková, poradkyně ministra kultury pro personalistiku
    - Marek Kupsa, ředitel odboru pro strategii a dotační politiku MK ČR

Vizitky uchazečů o funkci generálního ředitele Národní galerie (řazeno abecedně):

    Jiří Fajt (nar. 1960 v Praze) - historik umění, bývalý šéf Sbírky starého umění NG. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze (1983) a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1994). V druhé polovině 80. let pracoval jako myč oken, později pracoval v Lapidáriu Národního muzea v Praze (1988 až 1993), v letech 1994 až 2000 byl zaměstnán v Národní galerii, od roku 1995 vedl Sbírku starého umění. Od roku 2000 působí zejména v Německu, přednáší na univerzitách v Berlíně a Praze. Fajt se jako kunsthistorik specializuje na středověké umění. Na kontě má jako kurátor řadu výstav, k těm nejznámějším patřily expozice Magister Theodoricus, dvorní malíř císaře Karla IV. nebo Karel IV., císař z Boží milosti. Kritik dosavadního šéfa NG Milana Knížáka se zúčastnil se již minulého konkurzu.


    Michail Odarčenko (nar. 1955) - konzultant, bývalý poradce a později šéf poradců pražského primátora, na magistrátu zažil od začátku 90. let šest polistopadových primátorů hlavního města, odešel odtud v roce 2007 za Pavla Béma. Jako asistent primátora měl na starosti mj. územní plán a památkářství. V 90. letech zasedal v představenstvu Pražské paroplavební společnosti, v letech 1999 až 2007 byl místopředsedou správní rady Nadačního fondu Brána jazyka pootevřená. Držitel titulu doktora filozofie se během svého působení na magistrátu věnoval například problematice graffiti, jako lektor se účastnil řady přednášek či televizních besed, podílel se na na novele trestního zákona, která v roce 2001 překvalifikovala sprejerství na trestný čin. Zároveň ale prosazoval vymezení ploch pro legální díla.


    Marek Pokorný (nar. 1963 v Humenném - SR) - ředitel Moravské galerie Brno. Vystudoval Filozofickou fakultu UK, působil jako novinář, výtvarný kritik a kurátor současného umění. Pracoval v kulturních rubrikách deníků Prostor, Lidová demokracie, Mladá fronta Dnes a časopisu Týden. Založil první časopis věnovaný polistopadové výtvarné scéně Detail. V 90. letech organizoval řadu výstav, mj. Jana Merty či Krištofa Kintery, pořádal výstavy současného umění ve foyer Poslanecké sněmovny. Tři roky prožil v Římě. V letech 2003 a 2004 byl hlavním kurátorem Domu pánů z Kunštátu v Brně. Moravská galerie v Brně pod jeho vedením například zakoupila Jurkovičovu vilu v Brně-Žabovřeskách a rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy, podílí se na pořádání úspěšných muzejních nocí v Brně či plánuje velkorysou rekonstrukci Místodržitelského paláce. Zúčastnil se již minulého konkurzu na šéfa NG.


    Vladimír Rösel (nar. 1966) - ekonom. Zakladatel, společník a jednatel společnosti Lombard Advisory Partners, která se zabývá investicemi, správou soukromého kapitálu, restrukturalizací podniků a obchodem s nemovitostmi. Podle obchodního rejstříku je i vedoucím poradenské společnosti v oblasti investic a financí s názvem Fieldstone Private Capital Group - organizační složka, jejímž zakladatelem je stejnojmenná londýnská firma. Podle dostupných informací kariéru finančníka Rösel zahájil v roce 1991 v londýnské Bankers Trust. V minulosti údajně působil i jako lektor v pražské NG, podle galeristy Jiřího Švestky má i zkušenosti z Guggenheimova muzea. V roce 2006 jej týdeník Euro označil za odborníka na letecký průmysl, jeho Lombard Advisory Partners se podílela na úspěšném dokončení restrukturalizace tradičního českého výrobce leteckých motorů, podniku Walter. Zúčastnil se již minulého konkurzu na šéfa NG.
0 komentářů
přidat komentář

Související články