Poplatky za stavební povolení se podle návrhu MMR možná zvýší

Vložil
ČTK
11.04.2011 22:20
Praha

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje zvýšení poplatků ve stavebním řízení. Například povolení na výstavbu rodinného domu se může zvýšit z 300 na 5000 korun. Počítá s tím návrh novely stavebního zákona, oznámilo dnes ministerstvo. O chystané změně v sobotu informoval také deník Právo.

    Dosavadní výše poplatků podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského hlavně u velkých staveb už neodpovídá realitě. "Poplatkový systém zavedený v roce 1992 se za celou dobu nezměnil. Náš návrh se snaží jednak zohlednit nárůsty cen a jednak částečně snížit znevýhodnění individuálních stavebníků před developerskou výstavbou," uvedl Jankovský.
    V případě výstavby bytových domů, tedy staveb se čtyřmi a více byty, se podle návrhu poplatky zvýší na 20.000 korun ze současných 1000 korun.
    Návrh novely stavebního zákona je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Změna normy má například rozšířit okruh staveb, pro jejichž realizaci nebude potřeba stavební povolení nebo je bude možné stavět jen na základě ohlášení stavebnímu úřadu. Novela také počítá s tím, že každý, kdo potřebuje stavební povolení, si bude moci vyřídit veškeré náležitosti na jednom místě.
    Změní se možná také pravidla pro vyvlastňování. Pokud k němu bude muset stát při výstavbě přistoupit, počítá návrh novely s oddělením vyvlastnění a jednání o náhradě.
0 komentářů
přidat komentář