V centru Plzně by měl vzniknout objekt s podzemními garážemi

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
10.04.2011 21:10
Plzeň

Plzeň - Plzeň opět otevřela otázku zástavby v centru u  nejrušnější dopravní tepny v sadech Pětatřicátníků. Na místě, kde je nyní asfaltové parkoviště, by měla vzniknout víceúčelová budova s podzemním parkovištěm pro stovky aut. Na stavbu na lukrativním městském pozemku by mohlo město vyhlásit městskou soutěž, řekl ČTK primátorův náměstek Petr Rund (ODS).
    Radnice už jednou na stavbu na pozemku, který má plochu přes 5000 metrů čtverečních, soutěž vypsala, byl i vybraný vítěz. Minulé zastupitelstvo ale na sklonku funkčního období nabídku nepřijalo a soutěž zrušilo.
    Na pozemku, kde dříve stávala slavná kasárna plzeňského pluku Pětatřicátníků, je nyní asfaltová parkovací plocha se 120 místy.
    "V této lokalitě, pokud se tak zastupitelstvo rozhodne, by měl vzniknout multifunkční objekt, kde v podzemní části by mělo být více jak 300 parkovacích míst," uvedl Rund.
    Kolik celkem parkovacích míst v objektu bude, bude záležet na funkci nadzemní části. Radnice požaduje 300 veřejných míst, další budou třeba pro potřeby samotného objektu. "V té nadzemní části je navržena administrativa, obchod, služby a pokud se splní hlukové limity, tak i bydlení," doplnil Rund. Předpokládá, že do konce roku by měl předložit zastupitelům model soutěže, kterou by město na plochu vypsalo. Radnice bude zřejmě hledat soukromého investora.
    Pro střed Plzně by mělo v novém objektu vzniknout dostatek parkovacích míst. V docházkové vzdálenosti od centra bude podle plánů radnice stát víc veřejných parkovacích domů s celkovou kapacitou kolem tisícovky míst. Město počítá s postupným zklidňováním centra od dopravy, na náměstí a v některých přilehlých ulicích by se měl počet parkovacích míst časem snížit. Kromě nového objektu se třemi stovkami parkovacích míst v sadech Pětatřicátníků už nyní roste kapacitní parkovací dům Rychtářka s přibližně 450 místy. U nového divadla, které se má v  centru stavět, vznikne další parkovací dům se dvěma stovkami míst.
0 komentářů
přidat komentář